Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

0 коментарів 4401 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Шостого жовтня Україна відзначає День працівників освіти. І сьогодні, у час повномасштабної війни, саме педагоги  виховують гідне покоління українців.  Серед них і Марія Георгіївна Паладій – учителька географії та економіки, яка  працює у Дельжилерському ліцеї Татарбунарської міської ради  в профільних класах, де другий рік поспіль поглиблено вивчається економіка за бажанням учнів та їхніх батьків. Найкращий педагог 2019 року Одещини в номінації «Географія» в інтерв’ю «Бессарабія INFORM» розповіла про свої досягнення в сфері освіти, про роль вчителя в сучасному суспільстві, про позитивні та негативні моменти в своїй професії.


Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

Варто зазначити, що Марія Георгіївна працює вчителем в Дельжилерському ліцеї вже тридцять років. Педагогиня закінчила геолого-географічний факультет Одеського національного університету ім. І.І.  Мечникова. У школі керівництво її вважає інноваційним педагогом, бо Марія Паладій  постійно впроваджує щось нове в своїй педагогічній практиці.  Вчителька однією з перших в ліцеї почала використовувати комп’ютерне тестування, працювати зі смартфонами, намагається автоматизувати рутинну педагогічну роботу. З учнями вона прагне працювати інтерактивно, щоб була взаємодія між учасниками освітнього процесу.

Більш того, вже другий рік старшокласники обирають для профільного навчання економічний напрямок. Всі учні профільних класів ( а їх наразі два десятих та один одинадцятий) є учасниками олімпіад з економіки. За такий невеликий строк профільного навчання в ліцеї у Марії Паладій є вагоме досягнення. Учениця одинадцятого класу Віта Дімова навесні цього року брала  участь в національному етапі Міжнародної економічної олімпіади,

«Віта вивчала економіку всього рік. А в олімпіаді були залучені учні не тільки закладів загальної середньої освіти, але також і  спеціалізованих навчальних закладів, коледжів. Серед понад 3000 учасників з  півдня України моя учениця показала третій результат», – зазначає педагогиня.

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

Такий інноваційний підхід до роботи та успіхи учнів за доволі невеликий строк викладання економіки говорять про те, що досвід вчительки та її знання є  безцінним скарбом для молодого покоління освітян. Тому в професійне свято «БІ» також хотілося поставити питання Марії Георгіївні стосовно ролі вчителя в суспільстві, її уявлення про образ сучасного педагога, про погані та хороші аспекти в її праці.

  – У чому полягає важливість Дня вчителя для суспільства?

– На сьогоднішній день це свято повинно насамперед орієнтувати на визнання важливої ролі вчителя, адже багато з них нині не святкують його. Ситуація в освітній сфері викликає занепокоєння, і держава повинна приділити більше уваги освіті та вчителям.

– Під час війни в Україні які завдання стоять перед сучасним вчителем?

– Напевне, витримати все. Коли кажуть «бажаємо вчителям терпіння», це неправильно. Терпіння потрібно тоді, коли людям дуже погано. А освітянам треба бажати  залізної витримки та самодисципліни.

Я завжди говорю молодим вчителям: «Не бажаю вам терпіння, я бажаю вам витримки, щоб ви завжди виглядали  так, щоб на вас хотіли дивитися, рівнятися, слухати, вчитися». Таким повинен бути сучасний вчитель.

Хочу зазначити, що під час війни треба підняти виховання патріотизму серед дітей на належний рівень, бо школа самостійно впоратися з цим не в змозі. Тільки на класних годинах це неможливо зробити. Патріотизм повинен бути навколо дітей – в родині, на рівні держави. Вчитель може єдине – вести правильну політику, бути сам патріотом.

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

– Як педагоги сприяють формуванню майбутнього покоління?

– Велику роль у цьому процесі відіграє особистість вчителя. Якщо педагог є цікавою та натхненною людиною, він може надихнути своїх учнів на розвиток. Школярі матимуть можливість сформувати в собі важливі якості, такі як критичне мислення, відповідальність і співчуття. Чим більше виховані та освічені люди з високими моральними принципами, тим більше вони впливають на майбутнє держави.

Я дуже пишаюсь тим, що багато моїх випускників обрали саме геолого-географічний факультет Одеського національного університету імені І.І.  Мечникова. Там вони отримують кваліфікацію і вчителів, і ґрунтознавців, і спеціалістів по туризму тощо.

Хочу підкреслити, що на сьогоднішній день є такі мої учні, до яких я звертаюся за допомогою, які допомагають мені порадами, тому що вони стали спеціалістами в своїй сфері.

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

– Що є найскладнішим в роботі вчителя?

– Нинішня невизначеність у реформуванні освіти викликає чимало занепокоєння. Натомість, щоб зробити нашу роботу більш цікавою та продуктивною для нас і наших учнів, ці зміни часто ускладнюють процес навчання, призводячи до заплутаності та недостатньої ініціативи. Це вимагає від нас не лише адаптації, але й пошуку нових підходів у викладанні, щоб зберегти мотивацію і зацікавленість у навчанні.

– Що найбільше подобається в роботі педагога? Що в ній мотивує?

– Перш за все той факт, що мені не можна зупинятися на місці. Аби бути цікавою дітям, треба безперечно бути цікавою собі. Ось це спонукає на подальший розвиток, на те, щоб бачити навколишній світ, вивчати свій предмет, психологію, закони взаємодії з людьми, політику, економіку. Через те, що я дуже люблю свій предмет, він надає мені натхнення.

А мотивує в моїй професії ті моменти, коли приходиш до школи та учні тобі говорять «Ми так сумували за Вами». Мотивує ще те, коли ти розумієш, що за твоєю допомогою учні досягають якихось результатів.

Топова педогогиня Бессарабії розповіла про інновації в роботі та розуміння поняття «сучасний вчитель»

– Які побажання хочете висловити всім вчителям з нагоди професійного свята?

– В першу чергу я хочу подякувати всім вчителям, які зараз працюють, які ще  сподіваються на найкраще, які дійсно роблять важку роботу в сучасних умовах. Хочу побажати своїм колегам все ж таки побачити світло в кінці тунелю.

Я мрію, щоб всі мої учні, рідні та близькі мали можливість на своїй українській землі жити в заможній та мирній державі, в якій найголовнішим є людина та її потреби.

«БІ» приєднується до привітань з  нагоди професійного свята та бажає всім освітянам Бессарабії здоров’я, достатку, сили та наснаги до улюбленої роботи.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x