Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В школах Бессарабії почали з’являтися офіцери СОБ: хто це і навіщо – на прикладі Ізмаїла

0 коментарів 52920 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З першого вересня у частині шкіл України почали працювати спеціальні поліцейські – офіцери Служби освітньої безпеки (СОБ). В Ізмаїлі такого фахівця наразі можна побачити тільки в ліцеї №1 з поглибленим вивченням англійської мови.  Посаду зайняла інспекторка сектора  «СОБ» районного відділу поліції, лейтенантка, 22-річна перспективна дівчина Марія Райчева, котра офіційно працевлаштована з 16 серпня. Кореспондентці «Бессарабії INFORM» вдалося поспілкуватися з Марією Харлампіївною в один із робочих днів, розпитавши її про освіту, повноваження та враження від нової посади.


Марія Райчева, єдина на сьогодні інспекторка Служби освітньої безпеки в Ізмаїлі, у вищому навчальному закладі Міністерства внутрішніх справ України отримала фах юриста. Після закінчення вишу Марія працювала слідчим Ізмаїльського районного відділу поліції. Перед призначенням на посаду інспекторки вона проходила курси з перепідготовки поліцейських на базі Одеського державного університету внутрішніх справ.

Аби дізнатися, чим саме займаються офіцери СОБ у школі, ми попросили Марію Райчеву озвучити її повноваження, пояснити, чим її посада відрізняється від звичайного охоронця, та як вона буде поводитися в певних нестандартних ситуаціях.

За словами інспекторки, її повноваження направлені на забезпечення належного рівня безпеки в закладі загальної середньої освіти. Це стосується як публічної безпеки і громадського порядку під час освітнього процесу, так і здійснення заходів з раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу, а також надання допомоги під час евакуаційних заходів. Окрім того, до її повноважень входять координація пропускного режиму, реагування на події в ліцеї згідно з чинним законодавством, проведення профілактичних заходів, тренінгів, бесід, так як профілактична робота є дуже важливою під час формування норм поведінки та звичок особи.

«Інспектор СОБ відрізняється від охоронця ширшими функціональними обов’язками. Його діяльність направлена не лише на забезпечення безпеки та порядку в закладі освіти, а й на комунікацію зі всіма учасниками освітнього процесу з метою створення такого освітнього середовища, в якому кожен учасник буде себе почувати не лише фізично захищеним, а й морально», – наголошує поліціянтка.

В школах Бессарабії почали з’являтися офіцери СОБ: хто це і навіщо - на прикладі Ізмаїла

Варто зазначити, що останнім часом в багатьох школах України зʼявляються повідомлення про мінування. Не виключенням є заклади загальної середньої освіти в Ізмаїлі. Більш того, в деяких батьків склалося враження, що з появою інспектора СОБ у школі дітям начебто буде заборонений вільний доступ на вулицю.

Поліціянтка Марія Райчева пояснила, що, наприклад, в Ізмаїльському ліцеї № 1 діти безперешкодно можуть пересуватись як на території закладу освіти, так і за його межами, оскільки це не заборонено внутрішнім статутом. А якщо надійде інформація про мінування школи, буде негайно проінформовано керівництво ліцею та розпочато термінову евакуацію школярів та інших людей. Також буде терміново повідомлено поліцію та ДСНС. Після чого територію школи буде огороджено до приїзду відповідних служб.

Ще багатьох батьків цікавить, як буде діяти інспектор СОБ, якщо зокрема підлітки під час бійки зачеплять представника правоохоронних органів.

«Наразі з усіма учасниками освітнього процесу проводяться заходи, спрямовані на профілактику та попередження вчинення будь-якого роду правопорушень, у тому числі фізичного насильства. Такі профілактичні заняття планується проводити систематично, тому, сподіваємося, що бійок між підлітками не виникатиме.

Якщо ж така ситуація матиме місце, я діятиму в межах чинного законодавства, а саме, керуючись ст. 42 та ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію», учнів, які вчинили бійку, буде голосом попереджено про необхідність припинення бійки. У разі, якщо законна вимога поліцейського не зупинить протиправну поведінку підлітків, до них буде застосовано заходи примусу, про що їх заздалегідь буде попереджено.

Вид та інтенсивність застосування заходів примусу визначаються з урахуванням конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, яка вчинила правопорушення.

Якщо говорити про учнів, які не досягли чотирнадцятирічного віку, то в ч. 5 ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію» зазначено, що поліцейському заборонено застосування заходів примусу до малолітніх осіб, крім випадків учинення ними збройного чи групового нападу, учинення збройного опору поліцейському, що загрожує життю і здоров’ю інших осіб, або поліцейських, якщо відбити такий напад або опір іншими способами і засобами неможливо», – зауважила Марія Райчева.

Ми поспостерігали за учнями, які зараз навчаються в ліцеї № 1, під час перерви. Діти доволі позитивно сприймають присутність на території школи інспекторки СОБ, вітаються, ведуть приємні розмови. Ба більше, за перші два тижні роботи Марії Райчевої не виявлено жодного адміністративного чи кримінального правопорушення на території школи. Поліціянтка зазначає, що до початку навчального року нею проводилися бесіди із батьками та вчителями щодо недопущення вчинення будь-якого роду правопорушень.

В школах Бессарабії почали з’являтися офіцери СОБ: хто це і навіщо - на прикладі Ізмаїла

Поліціянтка дуже задоволена новою посадою, бо робота та комунікація з дітьми завжди приносять позитивні емоції. Ще інспекторці приємно усвідомлювати, що наразі в неї є можливість допомагати школярам, підтримувати їх, сприяти формуванню в них правової поведінки та активної життєвої позиції. В майбутньому Марія Райчева прагне того, щоб кожен учасник освітнього процесу почував себе в безпеці.

В школах Бессарабії почали з’являтися офіцери СОБ: хто це і навіщо - на прикладі Ізмаїла

«Ізмаїльським учням я б побажала поважати один до одного, дотримуватись правил особистої безпеки, підтримувати один одного у складних ситуаціях, бути уважними до себе та до оточуючих, дбати про своє здоров’я і безпеку. Також я бажаю, щоб кожен урок приносив нові знання та натхнення на шляху до здійснення мрій», – підкреслила Марія Райчева.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x