Дякуємо, що читаєте нас українською💪

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

0 коментарів 15255 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Бої в Курській області, які розпочались вранці 6 серпня, за повідомленнями в соцмережах, досі тривають, є навіть чутки, що українські війська просунулись на 25 кілометрів вглиб росії. Водночас у західних ЗМІ ці події вже називають одним з найбільших проникнень на територію рф з початку повномасштабного вторгнення. За дві доби від початку прориву кордону на російській території відбулось чимало подій. Про них коротко розповість “Бессарабія INFORM”.


У Курській області вже другий день тривають бої після неочікуваного “прориву” кордону в районі міста Суджа. Поки російське військово-політичне керівництво заявляє, що “все під контролем”, та обіцяє росіянам “вийти на кордон”, українська сторона не коментує цю ситуацію.

В той же час події продовжують розгортатись не на користь росіян та їх мирного населення. Зокрема, вчора,  7 серпня, в області був введений режим надзвичайної ситуації. Про це заявив губернатор регіону Олексій Смирнов, який зазначив, що в області наразі складна оперативна ситуація.

У Курській області зберігається складна оперативна ситуація у прикордонних районах. Для ліквідації наслідків заходу на територію регіону ворожих сил ухвалив рішення щодо запровадження з 7 серпня надзвичайної ситуації на території Курської області“, – написав Смирнов.

Губернатор також запевнив, що особисто координуватиме роботу сил єдиної державної системи попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій до покращення подій.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

А в Інституті вивчення війни зазначили, що у російського міністерства оборони, виконувача обов’язків губернатора Курської області Олексія Смирнова та деяких пропагандистів різняться версії щодо подій у Курській області.

На такі події не зміг не дати відповідь очільник Кремля володимир путін. Він вчора, 7 серпня, зібрав військове керівництво рф через ситуацію у Курській області, яку він назвав “масштабною провокацією”. У цей час речниця мзс рф Марія Захарова закликала міжнародну спільноту “рішуче засудити злочинні атаки київського режиму на російську територію”.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

Того ж дня російські ЗМІ повідомили: працівники Курської атомної електростанції побоюються, що керівництво АЕС не підготувалось на випадок можливої атаки ЗСУ. А в самій області російські війська почали створювати загони операторів БПЛА із цивільних. На їх навчання дають до 10 годин.

Ще одна новина, яка викликала сильну реакцію в суспільстві як в Україні, так і в країні-агресорці, – під час бойових дій у Курській області в полон до українських військових потрапили 32 російських військових. Серед них є як контрактники, так і строковики та мобілізовані. Також є дані, що росіяни не забирають тіла побратимів, які гинуть у боях.

Крім того, на каналі в телеграм проєкту “Хочу найти” були опубліковані фото з дрона, на якому зображено 32 військовослужбовців збройних сил росії, які здалися в полон. Ще 8 не помістилися на світлині. А в соціальних мережах ширяться відео з полоненими, які або ідуть дорогою, або лежать на дорозі в очікуванні, коли їх заберуть.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

Чому саме це російське місто стало ціллю для захоплення, спробував пояснити українському суспільству військовий аналітик Олександр Мусієнко, який зазначив, що в районі Суджі знаходиться ціла низка важливих для росії об’єктів, зокрема газовимірювальна станція, яка забезпечує транзит російського газу в Європу через Україну. Також там знаходиться електропідстанція, від якої йде гілка від Курської АЕС в Бєлгородську область. Крім того, біля Суджі проходить залізниця, яка забезпечує потреби харківського угрупування росіян, та телевежа, яка транслює пропаганду у прикордонні області України. Однак не тільки це робить Суджу важливою ціллю.

За словами Мусієнко, російська армія використовувала Суджу як штаб, з якого проводилися диверсійно-розвідувальні дії в бік Сумської області. Окрім цього, наприкінці квітня саме тут збиралося угруповання для наступу на Суми.

В Суджі готувалося наступальне угрупування, яке мало намір наступати на Сумську область. Потім їх перекинули в Харківську область, бо в угрупування військ “Сєвєр” виникли серйозні проблеми. Але Суджа продовжувала бути таким опорним штабом сил, які робили вилазки в Сумську область“, – пояснив аналітик.

А от вже згадана газовимірювальна станція, на думку військового аналітика Олександра Мусієнка, може стати інструментом тиску та впливу на росію.

Вже в другій половині вчорашнього дня у ЗМІ почала з’являтись інформація, що під час подій у Курській області зазнав поранень російський воєнний кореспондент Євген Поддубний. Цю новину підтвердив в.о. губернатора Курської області РФ Олексій Смирнов. Нині пропагандист перебуває у лікарні.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

Євген Поддубний — відомий російський пропагандист, писав про окуповані території України з 2022 року. Його телеграм-канал налічує більш як 700 тисяч підписників. Поддубний народився у Бєлгороді. Він закінчив Бєлгородський університет за спеціальністю “Психологія”. Працював під час воєн у Грузії, Афганістані, Близькому Сході.

Єдиним офіційним коментарем від України стосовно ситуації у Курській області можна вважати коментар від радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка. Він заявив, що відсутність адекватної реакції на контрвійну лише підтвердить думку про “міцний свідомий взаємозв’язок росіян з їхньою владою”. Про це він написав у Telegram.

Події в Курській чи Бєлгородській областях дають нам змогу поставити певний лабораторний експеримент. Поки репресивна машина РФ палає в кущах, звільнені росіяни можуть виходити з квітами назустріч антипутінським танкам. “Нарешті воля!” Чекатимемо на такі кадри. Хоча вже очевидна неможливість цього“, — зазначив Подоляк.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

На події у Курській області також відреагували у США. Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати Америки спілкуються з Україною щодо операції у Курській області Росії. Він додав, що немає нічого незвичайного в тому, що “українці не повідомляють нас про свою точну тактику до того, як вони її реалізують”.

В Курській області продовжуються бої та є військовополонені: деталі

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x