Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Стало відомо, де знаходитиметься та як виглядатиме майбутня Алея Слави в Ізмаїлі

0 коментарів 37098 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Цього року в Ізмаїлі планують відкрити Алею Слави, яка розміщуватиметься на Площі Перемоги, в одному з найзнаковіших місць, в самому «серці» сучасного міста. Саме ця локація перемогла на онлайн-голосуванні, яке тривало протягом минулого місяця.  За неї віддало голоси більше 40% учасників опитування. Про це кореспондентці «Бессарабії INFORM» розповів заступник міського голови Сергій Аркадійович Лузанов.


Нагадаємо, що робоча група, до складу якої увійшли архітектори, історики, представники владних структур, громадських та волонтерських кіл, проаналізувала символічний та фізичний простори міста з метою визначення можливого місця розташування цього об’єкту пам’яті.

Відпрацьовано майже десяток локацій в різних районах Ізмаїла, розглянуто пропозиції містян, депутатів міської ради, спеціалістів-істориків, враховано фізичну доступність, історичний контекст, відповідність оточення, готовність інфраструктури та інше.

До обговорення залишилося три локації, які й пропонувалася мешканцям міста для голосування: Свято-Покровський сквер, Площа Перемоги, Парк Пам’яті та Покаяння.

Алея Слави буде представляти собою територію з встановленими легкими конструкціями з державною символікою та портретами мешканців Ізмаїла, полеглих при захисті України від російських окупантів. Об’єкт нагадуватиме містянам і гостям Ізмаїла про найвищу ступінь звитяги та самопожертви полеглих Героїв.

За словами заступника міського голови Сергія Лузанова, робоча група працювала над концепцією створення Алеї Слави достатньо довго. За цей час вдалося пройти певний шлях від обговорення можливих локацій до визначення місця, де буде розташована Алея Слави.

«Ми зустрічалися з родинами наших загиблих Захисників, розповідали їм про те, як триває робота. Управління архітектури організувало  зустріч з представниками різних проєктних організацій міста, архітекторами, яким було запропоновано зробити візуалізацію того, як може виглядати Алея Слави.

Наразі триває робота відповідних спеціалістів. Вони попросили певний час, бо це процес, який вимагає планування, додержання певних правил і стандартів.

Після того, як матеріали будуть розроблені, ми домовилися з родинами загиблих Героїв знову зустрітися, аби додатково їх обговорити, та, можливо, доповнити», – зауважив Сергій Аркадійович.

Сьогодні на візуалізацією майбутньої Алеї Слави працюють до десятка проєктних організацій, до речі, на громадських засадах. Це буде їх внесок у створення «живої історії» про подвиг наших Героїв. Бачення архітекторів, як запевнив нас Сергій Лузанов, мають бути готові вже наступного тижня. Заступник міського голови також зазначив, що ці матеріали після певних уточнень будуть оприлюднені й для широкого загалу. Більше подробиць про концепцію створення Алеї Слави Сергій Аркадійович нам не повідомив.

Проте у коментарі «БІ» директор Ізмаїльського історико-військового музейного комплексу Валерій Постернак поділився деякими подробицями облаштування майбутньої Алеї Слави. Він розповів, що відповідно до пропозицій представників громадського суспільства  на інформаційних макетах з іменами загиблих Героїв будуть спеціальні QR-коди. По них людина зможе перейти на сайт історико-військового музейного комплексу, де буде інформація про постійно діючу виставку «Пам’ятаємо заради майбутнього», яка присвячена загиблим захисникам. Наразі в експозиції представлено 45 інформаційних листівок про історію полеглих воїнів нашого міста. На жаль, виставка постійно поповнюється новими матеріалами. Вона відкрилася 26 грудня минулого року.

«По кожному бійцю буде інформація: фотографія, прізвище, ім’я, по-батькові, його позивний, ким він був, роки життя. Також будуть представлені особисті речі Героя з цієї виставки», – зазначив Валерій Олександрович.

Заступник міського голови Сергій Лузанов, у свою чергу, підкреслив, що історія кожного загиблого захисника України – це маленький світ, який обірвався, тому про них повинна інформувати не тільки Алея Слави.

«На виставці нашого музейного комплексу, яка присвячена постатям наших Героїв, побувало багато жителів нашого міста, учні шкіл, студенти, військові, які служать в Ізмаїлі. Вона постійно вдосконалюється, музейники спілкуються з родинами загиблих Захисників, побратимами воїнів, військовими частинами. Наразі триває підготовчий етап для переведення цієї постійної виставки в певний цифровий формат задля того, аби вона була доступна й в онлайні», – розповів Сергій Лузанов.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x