Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Ізмаїльщина потерпає від нового штаму COVID-19 – є важкі випадки

0 коментарів 91638 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Ізмаїлі останній місяць щотижня стрімко зростає серед дорослого населення захворюваність на коронавірус. Тільки за останні сім днів в місті лабораторно підтверджений 61 новий випадок  COVID-19. Про це кореспондентці “Бессарабії INFORM” розповіла сімейна лікарка Ізмаїльського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Вікторія Патрікі.


Вікторія Олександрівна навела невтішну статистику. Так, в період з 8 по 12 липня в Ізмаїлі було зафіксовано лише 9 нових випадків COVID-19, з 15 по 19 липня – 11, з 22 по 26 липня – 24, з 29 липня по 2 серпня – 38, з 5 по 9 серпня – 61. Таким чином, за останній місяць захворюваність на коронавірус зросла майже в сім разів.

Доволі багато пацієнтів проліковано в стаціонарі інфекційного відділення Центральної районної лікарні Саф’янівської сільської ради. До речі, це наразі єдиний ковідний центр на Ізмаїльщині. За даними генерального директора медзакладу Олега Садковського, які він надав «БІ», в період з 8 липня по 8 серпня до інфекційного відділення госпіталізовано 27 пацієнтів з COVID-19, з яких шість знаходилися у важкому стані в реанімації.

Ізмаїльщина потерпає від нового штаму COVID-19 - є важкі випадки
На світлині – інфекційне відділення ЦРБ

За словами лікарки загальної практики-сімейної медицини Вікторії Патрікі, на сьогодні територією України циркулює десять штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron.

«Коронавірус постійно мутує, як і грип. Основним штамом, довкола якого і досліджують мутації, наразі залишається варіант Omicron. FLiRT – це його новий субваріант.

Він швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби», – зазначає медкиня.

Новий штам був зафіксований у світі в березні 2024 року. Серед особливостей нового штаму є те, що він швидше поширюється, ухиляється від імунної відповіді, тобто може призвести до повторного захворювання на COVID-19. В групі ризику – люди похилого віку, люди з супутніми хронічними неінфекційними захворюваннями, а також ті, хто не отримав повного курсу щеплення.

У кожного субваріанта є певні особливості. Але загальні симптоми на початку захворювання такі ж, як і в інших варіантів COVID-19: підвищення температури, втома, дуже сильна слабкість, нежить, кашель, головний біль, біль в м’язах та ломота в тілі.

«По клінічній картині поки немає інформації, що він протікає або надто небезпечно, або викликає важкі ускладнення. Станом на сьогодні симптоми залишаються такі самі. Єдиною характеристикою на початку захворювання є значне підвищення температури, яка важко збивається. Але випадки частіше проходять без пневмонії», – повідомила Вікторія Олександрівна.

Рекомендації щодо профілактики захворювання не змінилися. Передусім – це обмеження відвідування громадських місць, провітрювання приміщення, вакцинація, миття рук.

Як наголошує лікарка, вакцина проти COVID-19 залишається ефективною для всього типу штаму Омікрон. Ревакцинацію, тобто бустерну дозу, рекомендовано отримати представникам груп ризику тяжкого перебігу, які отримали останню дозу 6-12 місяців тому. Наразі в Україні доступна омікрон-специфічна вакцина.

«Для пересічного українця вакцинація рекомендована, якщо він ніколи раніше не вакцинувався. Потрібна одна доза.

Якщо йдеться про перераховану групу ризику, для більшості з них також рекомендована однодозна вакцинація», – зазначає Вікторія Патрікі.

Якщо людина не належить до групи ризику, але від моменту останнього щеплення минуло 6-12 місяців, вона може ревакцинуватися однією дозою за бажанням.

Ревакцинація може проводитися щонайменше через пів року після останнього щеплення проти COVID-19. При цьому не надто важливо, яку дозу пацієнт робив востаннє – першу, другу чи бустерну.

«Якщо ви помітили симптоми хвороби, насамперед потрібно звернутися до чергового сімейного лікаря по вулиці Єдності, 75 (з понеділка по п’ятницю – з 8 до 13 години, або в суботу до чергового лікаря поліклініки по вулиці Клушина, 6 – з 9 до 12 години. Рекомендовано не займатися самолікуванням та уникати «фуфломіцинів» (препаратів, ефективність яких не доведена).

Єдиний затверджений в Україні противірусний препарат із доведеною ефективністю проти COVID-19 –«Паксловід», який призначається тільки при важких випадках. Інші противірусні препарати по типу інтерферонів, афлубінів, аміксинів є неефективними.

«Паксловід» можна приймати тільки за призначенням лікаря. Він відпускається за рецептом.

Окрім цього, необхідне рясне пиття, симптоматична  та жарознижувальна терапія», – підкреслила медикиня.

Ізмаїльщина потерпає від нового штаму COVID-19 - є важкі випадки
На фото – поліклініка по вулиці Клушина, 6
guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x