Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Від труднощів розлуки – до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

0 коментарів 23274 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В березні минулого року в Ізмаїлі був урочисто відкритий простір “Вільна”, створений для жінок, які опинилися в емоційно складних життєвих умовах. Тут представниці прекрасної статі можуть отримати кваліфіковану допомогу, необхідний захист в разі гендерно-зумовленого насильства, взяти участь у заходах, спрямованих на відновлення своїх ресурсів, та цікаво провести дозвілля. Та вже у цьому році організатори простору значно розширили межі своєї діяльності, й відтепер до “Вільної” можуть звернутися за спеціальною підтримкою родички захисників та захисниць. Що ж собою представляє ця допомога, як зрозуміти, що ти її потребуєш, і які можуть бути наслідки ігнорування власних емоцій, дізнавалася “Бессарабія INFORM”.


Як розповіла координаторка проєкту в Ізмаїлі Анна Кофман, цей напрямок почав працювати з кінця весни. Відкрито три групи підтримки для родичок військовослужбовців: для тих, хто живе в очікуванні захисника з фронту; для тих, чиї герої нещодавно повернулися, і для тих, хто, на жаль, втратив близьку людину на війні. Одразу зауважимо, що відвідування “Вільної” є абсолютно безкоштовним для усіх, хто потребує допомоги, а також повністю конфіденційним.

Ми хочемо, щоб родички військовослужбовців знали, що вони є цільовою аудиторією. Вони можуть прийти до нас та отримати як індивідуальну допомогу, так і допомогу у формі групи підтримки. Група підтримки – це чудова можливість познайомитись одна з одною. Часто бувають моменти, коли, наприклад, одна з жінок вже стикалася з якоюсь проблемою й може вже поділитись своїм досвідом з іншими. Учасниці можуть ділитися також тим, як вони зараз проживають ці події, що вони роблять“, – розповіла пані Анна.

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Тобто, збираються люди з певною схожою ситуацією. І вони, спілкуючись одна з одною, можуть підтримати саме таким чином – людина до людини. Я, як психологиня, буду розповідати про певні заходи, зокрема – як захистити своє психічне здоров’я. Але головне – вони будуть спілкуватись між собою, зцілюючись таким чином“, – додала до вищесказаного психологиня простору Ірина Проскуріна.

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Чисельність людей в групі для родичок військовослужбовців становитиме від 10 до 12 осіб. Попередня схема таких занять – раз на тиждень протягом двох місяців. Важливий момент: групи “в очікуванні” і “після повернення” працюватимуть циклічно і будуть відкритими для новеньких.

За рекомендаціями керівництва простору, груп за новим напрямком три. Однак лише група “втрата” буде закритою. Бо це дуже чутлива тема, й жінки мають звикнути одна до одної. Якщо на третю сесію, наприклад, прийде новенька, вони можуть замкнутися, і вона теж може не розкритися. Це нюанси, які ми маємо опрацювати“, – розповідає координаторка “Вільної”.

На запитання, за якими ознаками людина може зрозуміти, що вона вже фактично на грані, та їй необхідна допомога, психологиня простору надала таку відповідь.

Зазвичай це поганий сон, тривожність, які не зникають через день-два, а продовжуються вже доволі тривалий час. Ви розумієте, що не відчуваєте смак їжі, вам важко спілкуватись з людьми, а певні теми взагалі дуже напружують. Людина не реагує на речі, які раніше приносили їй задоволення. Тобто, ви розумієте, що вже не можете функціонувати, як раніше. Звісно, є різноманітні методи розвантаження себе. Але якщо вони не спрацьовують – тут вже потрібна допомога фахівця“, – підкреслила пані Ірина.

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Продовжуючи спілкування на тему допомоги для родичів військовослужбовців, організаторки пояснили, що на першому занятті для тих, хто вперше переступить поріг простору, планується провести анкетування, щоб з’ясувати рівень тривожності учасниць, їхній ментальний стан. На останньому – також проводитиметься опитування, щоб побачити результат.

Потім ми подивимося, чи був якийсь розвиток їхньої стресостійкості, чи позбулися вони якихось своїх проблем, чи стали вони почуватися краще після цих зустрічей“, – каже Анна Кофман.

Відповідаючи на запитання, що ж чекає на тих людей, котрі нічого не будуть робити зі своїм станом, співрозмовниці зазначили, що результат може бути різним насправді, але не позитивним точно.

В кожного з нас є свій певний механізм подолання труднощів, механізм захисту від стресу, зважаючи на життєвий досвід. Але інколи ми про них просто забуваємо. Щоб пригадати їх, в першу чергу потрібно переключитись, зайнятись якоюсь справою. Або звернутись дійсно до спеціаліста. Якщо ж геть нічого не робити – можуть навіть почати з’являтись хвороби, адже психосоматика якраз часто викликає захворювання“, – розповіла психологиня простору.

Якщо ж родичка захисника потребує допомоги, але приходити на групові заняття не готова, вона може відвідувати індивідуальні консультації. До речі, певні результати з занять, за словами психологині, вже є. Наприклад, в однієї з учасниць зникла тривожність, дівчина почала нарешті спати.

В неї були розлади сну, вона понад тиждень фактично не могла заснути. Після наших занять її стан почав покращуватись. Ми зробимо невелику перерву, а потім продовжимо з нею заняття“, – поділилась інформацією пані Ірина.

Важливий момент: кожна ситуація є індивідуальною. В когось покращення може початись з другого-третього заняття, а комусь потрібно більше часу. Насправді є багато нюансів, залежно від того, як довго людина перебуває у стресі, чи готова вона одразу відкритись, чи знайшла вона спільну мову з психологом й тому подібне.

До речі, індивідуальні заняття не завжди можуть проводитись у форматі розмови. За словами співрозмовниць, є люди, котрим більше потрібні саме фізичні вправи, їм потрібно порухатись – тоді застосовуються тілесні практики. Іншим, навпаки, потрібно створити певну річ за допомогою фарб або інших інструментів – вибір є. Кожна учасниця має право спробувати різні варіанти, а вже спеціаліст, який з нею працює, зрозуміє, який метод насправді найбільше підійде для занять конкретно для цієї людини. Кожне заняття триває впродовж години, щоб не навантажувати людей.

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Що важливо, за допомогою до простору “Вільна” можуть звертатись люди не лише з самого міста Ізмаїлу, а й з району.

До нас вже приїжджали на консультації з Кілії. Тож ми відкриті для багатьох“, – підкреслили співрозмовниці.

На запитання, як людині побороти сором (або острах — в кожного різне) і врешті-решт звернутись до простору, дівчата надали дуже просту відповідь:

Потрібно просто прийти до нас, до нашого офісу, познайомитись з нами. Ми працюємо кожен день, окрім понеділка та вівторка, з 11:00 до 20:00. Можна прийти на будь-який майстер-клас, долучитись до арт-майстерні. Вона навіть може не одразу казати, що є родичкою військового. Ми пригостимо кавою, печивом або чаєм, ми поспілкуємось, познайомимось. Не буде одразу занять, ніхто на людину тиснути не збирається. Ми все розкажемо, покажемо, як саме працюємо – ми не кусаємось. Якщо важко все ж таки дістатись офісу – тоді зателефонуйте нам, ми завжди на зв’язку“, – з посмішкою запевняють Анна Кофман та Ірина Проскуріна.

Ще один важливий момент – після закінчення курсу кожна учасниця, котра вже отримала допомогу, за бажанням може продовжувати відвідувати жіночий простір та обирати собі заняття до свого смаку, зокрема, відвідувати арт-майстерні, фітнес або йогу.

Щодо психологині простору Ірини Проскуріної, яка допомагає не лише за попередніми напрямами роботи простору, а й в новому: жінка має 18-річний досвід роботи за фахом у школі. Перейшовши у “Вільну”, займається профілактикою гендерно-умовного насильства, розвитком та самопідтримкою ментального здоров’я жінок та дівчат. Вона веде як групові, так і індивідуальні заняття. Також пані Ірина має досвід з 2014 року занять спеціалізованих військових курсів, які тепер є актуальними. Тож психологиня не просто використовує ці знання, а й розширює їх.

Чи важко працювати з такою категорією людей? Насправді важко працювати з усіма, якщо ти не хочеш працювати взагалі. Але якщо ти відкритий і працюєш з будь-якою проблемою – ні. Насправді є психологи, які працюють лише з певним видом допомоги. Але коли до тебе прийшла людина, і ти розумієш, що більше вона ні до кого не звернеться – ти включаєшся та працюєш на повну, з будь-якою проблемою. Головне, щоб це питання було в тебе пропрацьовано“, – поділилась психологиня простору.

Ще трошки корисної інформації: загалом офісів жіночого простору “Вільна” в Україні налічується 29. В Одеській області на цей час їх лише два – безпосередньо в місті Одеса та в Ізмаїлі. Чи будуть відкриватись ще простори “Вільної” на Одещині, поки невідомо.

Я гадаю, що все залежить від запиту. Якщо в населення буде потреба, якщо зростуть запити на такий простір у будь-якому районі, якщо, наприклад, навантаження на місто Ізмаїл буде великим – тоді є можливість, що відкриється ще один чи декілька в тих районах, де в цьому є потреба“, – висловила свою думку Анна Кофман.

Підводячи підсумки бесіди, дівчата висловили своє побажання для читачів “БІ”.

Запрошуємо на групи взаємопідтримки для того, щоб вислухати одна одну, розширити свої контрстратегії, збільшити методи самопокращення, самодопомоги, а ще за методом “людина-людині” допомогти одна одній. Тут, у “Вільній”, жінка може розраховувати на допомогу, підтримку. Ми завжди чекаємо та допоможемо, робитимемо все, що від нас залежить, щоб реально допомогти. Сьогодні залишитись зі своєю бідою один на один – це страшно. Так, сама розповідь можливо і не вирішить проблему, але точно стане краще, – ви побачите, що існують люди з подібними проблемами, ви почуєте думки інших людей, ви зрозумієте, що є люди з такими ситуаціями, ви усвідомите, що ви – не самотні, ви не одні“, – підкреслили Анна та Ірина.

Наостанок звернемось до читачок “БІ”: якщо ви відчуваєте, що потребуєте допомоги, але не наважуєтесь на певний крок, – зателефонуйте за контактним номером 0960654726 і для початку просто поспілкуйтесь.

Офіс ізмаїльського простору “Вільна” знаходиться за адресою: пр-т Миру, 44. Якщо вам немає з ким залишити дитину, продумали і це: в офісі є дитячий куточок з іграшками, а перед будівлею розташовано дитячий літній майданчик.

Також слідкувати за анонсами занять можна за допомогою телеграм-каналу простору, перейти можна за посиланням.

Проєкт фінансується Громадською організацією “Громадський рух “Віра, надія, любов”.

Всі послуги для жінок безкоштовні, а вся надана вами інформація є конфіденційною.

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

Від труднощів розлуки - до розпачу через смерть: в Ізмаїлі розгорнули жіночий простір, де допомагають дружинам та родичкам військових

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x