Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Ціна, ринок збуту та “воєнні” особливості: аграрій з Бессарабії розповів, чого чекати від сезону кавунів-2024

0 коментарів 83187 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Початок сезону кавунів – чи не найулюбленіша пора кожного українця з дитинства. А для жителів півдня Одещини – це ще й значно більше, ніж просто смакування соковитих скибок. Бессарабці полюбляють неординарні гастрономічні поєднання кавуна з бринзою, хлібом, горіхами та іншими продуктами. З солодкої ягоди роблять варення, цукати, сік, солоні кавуни шматочками, кавуновий мед, повидло, желе, компоти та навіть домашнє вино. На старті кавунового марафону “Бессарабія INFORM” дізналася, які він має прогнози, скільки коштуватиме ягода на піці сезону, та з якими складнощами стикають аграрії перед тим, як кожен з нас може поласувати улюбленим смаколиком. Про все це ви дізнаєтеся в інтерв’ю з очільником ТОВ “Арсі Агро” Георгієм Терзі, який багато років займається вирощенням баштанових.


Вірогідно, через окупацію частини Херсонщини та її наслідки на звільнених територіях, аби задовольнити потреби ринку, на Одещині значно збільшилося вирощування кавунів? 

– Ні, не зовсім. По-перше, Херсон не пішов з ринку повністю. Цьогоріч там вже зібрали перші 160 тонн кавуна, а це майже довоєнний показник. По-друге, чисельність населення значно скоротилася, через що немає такого попиту, який був до повномасштабного вторгнення.

Поділіться, з якими складнощами пов’язано вирощування кавунів?

– Найбільша небезпека, яка присутня під час вирощування кавунів – це погода. Погода, яка, на жаль, ніяк не підпорядковується людським законам, бажанням, молитвам. Найстрашніші для баштанних це травневі похолодання, адже спочатку розсаду тримають в теплицях, в яких температура тримається 12-15 градусів, а вже через 25 днів висаджують у відкритий ґрунт. І коли температура сягає 10 градусів для кавуна вже критично, а буває ж і нижче. В цей період за врожай ми переживаємо найбільше.

Ціна, ринок збуту та "воєнні" особливості: аграрій з Бессарабії розповів, чого чекати від сезону кавунів-2024

З початком повномасштабного вторгнення з’явилися нові виклики в вашій роботі?

– А як же! Як і у всіх керівників, в мене пішло багато спеціалістів, які зараз захищають країну. Працюють наразі або люди пенсійного віку, або зовсім юні. Але ми справляємося. Зараз починається збір врожаю кавунів, і в мене вже є бригада хлопців 18-19 років, які вже давно чекають цього врожаю, адже це можливість добре заробити під час літніх канікул. А от на транспорті навпаки працюють набагато старші чоловіки, хоча і для них готується заміна. Багато хто працює у нас сім’ями, до того ж з покоління у покоління. Та найбільшою проблемою є збут, адже мало хто хоче проїжджати через митницю, щоб доставляти кавуни по всій Україні. І це критично.

А куди зазвичай ви доставляєте кавуни?

– Нашими кавунами ласують як в Одеській та Миколаївській областях, так і у Винницькій, Кіровоградській, Рівненській та навіть Львівській областях.

Ціна, ринок збуту та "воєнні" особливості: аграрій з Бессарабії розповів, чого чекати від сезону кавунів-2024

І кавуни туди доїжджають в цілості?

– Транспортування кавунів набагато легше, ніж полуниці, черешні, винограду та інших ягід, адже вони довго не псуються, мають щільну шкірку та виносять високі температури, тому, звісно, що до місця призначення кавун доїжджає відмінної якості, як і той, що купуєте ви на Арцизькому ринку.

Як ви гадаєте, скільки коштуватиме кавун для кінцевого споживача в Бессарабії цьогоріч?

– Ціна буде меншою, ніж того року. Я думаю, що нижче 10 гривень за кілограм. А на піці сезону взагалі опуститься до 5-6 гривень за кілограм. Вже сьогодні великим оптом можна купити кавун за 6 гривень за кілограм.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x