Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Порятунок від бойової повістки, право вибору та інше: в Ізмаїльському прикордонному загоні розповіли, чим контракт кращий за мобілізацію

0 коментарів 38691 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями в місті Ізмаїл відбулася зустріч місцевих ЗМІ з військовослужбовцями 17 Ізмаїльського прикордонного загону ім. О. Жуковського, під час якої стражі кордону повідомили, що вже понад місяць діє наказ щодо розширення штату їхньої частини. Відповідно до цього, в установі є вакантні місця. Більш того, віднедавна у тих, хто сьогодні підписує контракт на службу у прикордонній частині, з’являється більше привілеїв. Детальніше розповідає “Бессарабія INFORM”.


Насамперед брифінг стосувався набору військовослужбовців до Ізмаїльського прикордонного набору. Доповідачами виступили заступник начальника 17 прикордонного загону з персоналу підполковник Віктор Сапунжи, а також старший офіцер відділення комплектування старший лейтенант Людмила Лук’янова і представник пресслужби Юрій Слободяний.

На самому початку доповіді Віктор Сапунжи нагадав, що прикордонники 17 загону здійснюють охорону державного кордону в межах території, яка охоплює Ізмаїльський та Болградський райони, а також працюють на пунктах пропускних та ін.

Сьогодні в нас розгорнута широка кампанія з набору осіб чоловічої статі призовного віку від 18 до 60 років. Компанія розпочалася з початку червня, за цей період вже є певні успіхи – за місяць призвалось майже тридцять осіб. Вік різний, починаючи від 20 років і закінчуючи за 50“, – розповів Сапунжи.

Серед нововведень, які можуть прикордонники запропонувати чоловікам призовного віку сьогодні є наступне:
– Кандидат має право вибору, де саме він може проходити службу (за умови підписання контракту). Це на відміну від мобілізації, під час якої людина потрапляє туди, куди її направляють;
– Коли людина прибула на співбесіду до прикордонного загону, їй усе докладно пояснюють. Якщо в решті решт певні моменти її не влаштовують – вона може спокійно розвернутись та покинути військову частину, ніхто силоміць її утримувати не буде. Це просто співбесіда, ніякого зобов’язування затримувати кандидата силоміць у прикордонників немає.
– На сьогодні у прикордонників є вакантні місця у багатьох сферах служби, зокрема: в охороні кордону, в роботі на пропускних пунктах, в роботі з тваринами (кінологічна служба);
– Окрема пропозиція є для тих, хто бажає безпосередньо захищати країну від ворога: для таких кандидатів створено окремий підрозділ, який бере участь у бойових діях, члени якого періодично виїжджають, потім повертаються й т.д.

Аналізуючи інформацію за недавній період, серед тих, хто призивається до нас – це люди різної категорії: працівники порту, спеціалісти ДСНС та ін.“, – акцентував доповідач.

Як він пояснив, загалом причиною цього став той факт, що для працівників певних організацій держава зменшує відсоток бронювання, і таким чином збільшується кількість тих, кому можна вручити бойову повістку. Розуміючи це, громадяни усвідомлюють, що рано чи пізно їм доведеться йти до ТЦК. Тож вони обирають замість цього службу за контрактом у прикордонній частині.

Відповідним рішенням Голови державної прикордонної служби зазначено, що громадянин, який бажає проходити службу у Державній прикордонній службі України, отримує гарантію впродовж шести місяців не змінювати місце проходження служби. Тобто, якщо він уклав контракт, наприклад, в Ізмаїлі, то він там і буде проходити службу. Через шість місяців вже від відношення цього військовослужбовця до своїх обов’язків буде залежати, чи зміниться його місце служби“, – детально пояснив доповідач.

Ще один позитивний момент, на думку заступника, полягає у можливості для службовців кар’єрного росту. Якщо у кандидата, що призивається за контрактом, є вища освіта, то через пів року служби й за наявності добрих показників його можуть призначити на офіцерські посади з подальшим присвоєнням офіцерського звання.

Усім зацікавленим варто прийти на співбесіду за адресою: м. Ізмаїл, вул. Гавриїла Музиченко, 31. Але краще попередньо зателефонувати.

Ми надаємо перелік документів, які необхідно надати для попереднього вивчення. Також пояснюємо процедуру, яка складається з психологічного тестування, вивчення документів кандидата, проходження медичного огляду, за результатами якого людина направляється на ВЛК. Стосовно грошового забезпечення, то ми можемо зорієнтувати на суму від 20 тисяч гривень для рядового складу – це щомісячне грошове забезпечення. Окрім цього, ми надаємо безкоштовне харчування, безкоштовне медичне обслуговування. Також є пункт з надання допомоги з вирішення соціально-побутових питань. Діти військовослужбовців отримують пільги, зокрема першочергове влаштування у дитячі садочки чи інші заклади освіти“, – пояснила Людмила Лук’янова.

Стосовно питання призову – за словами доповідачки, сама процедура загалом займає два тижні. Є випадки, коли вся процедура тривала лише тиждень, а є й такі, питання з якими вирішується впродовж місяця – випадки бувають різні. Як зазначила доповідачка, чимало залежить, в першу чергу, від стану документів кандидата, а також, як часто може людина прибувати до загону, адже центр комплектування знаходиться безпосередньо у райцентрі.

Тобто, якщо людина буде проходити службу за контрактом у Болграді або, наприклад, в Кілії, вона все одно впродовж усієї процедури оформлення приїжджає до Ізмаїлу. Але поряд з тим ми надаємо будь-яку допомогу, сприяємо тому, щоб, якщо виникають якісь питання або проблеми, ми зі свого боку надаємо допомогу у їх вирішенні“, – пояснила старший офіцер відділення комплектування.

Як додав Віктор Сапунжи, абсолютно на кожному етапі здійснюється повний супровід кандидата на службу за контрактом.

“Ми людину не залишаємо одну з питаннями, які потрібно вирішити”, – запевнив заступник.

Ще трохи додаткової інформації: відмовити кандидату можуть через незадовільний стан здоров’я або за наявності відкритих кримінальних проваджень.

Термін контракту для осіб з медичною освітою або дипломом психолога – рік, для молодшого персоналу – три роки або до завершення воєнного стану, для офіцерського складу – 5 років або до завершення воєнного стану.

Також є варіативність проходження служби, тобто перехід з однієї спеціалізації до іншої.  Наприклад, людина здійснювала охорону кордону, а потім вирішила перейти до бойового загону – всі питання завжди розглядаються.

На запитання журналіста, чи можуть військовослужбовця, який підписав контракт, через пів року служби відправити до зони бойових дій без його згоди, була надана така відповідь.

Підписуючи контракт, військовослужбовець зазначає, що він готовий проходити службу в будь-якому регіоні країни. Але це залежить вже від нього безпосередньо: якщо людина добре ставитися до своїх обов’язків, то така людина залишиться на місці“, – пояснив військовослужбовець.

Щодо навчання: якщо військовослужбовець після призову взагалі не проходив службу, то термін навчання передбачено в першу чергу шестиденні збори на базі управління прикордонного загону (загальна підготовка, стрільби, прийняття військової присяги). Потім йде направлення – на базі навчального центру протягом місяця триває базова загальна військова підготовка.

Щодо військової служби та паралельного навчання у ще одному навчальному закладі: від початку оголошення особливого періоду, відповідно в законодавстві не передбачено надання відпустки для навчання. На сьогодні військовослужбовцю надається загальна відпуска. Саме її, як правило, й використовують для проходження сесій в інших навчальних закладів. Але є інший варіант: вступити в Національну академію прикордонної служби для того, щоб здобути вищу освіту й отримати звання офіцера. В такому випадку людина навчається безкоштовно – коштом держави, й, більш того, увесь період навчання отримує щомісячне грошове забезпечення.

Поки немає кінцевих термінів закінчення набору, прийом кандидатів триває постійно.

Важлива інформація: якщо чоловік отримав повістку від ТЦК, в якій сказано, що він повинен прийти до військкомату та оновити дані – в такому випадку людина має право прийти до прикордонного загону та подати заяву на підписання контракту. Й відповідно служити за контрактом. Але, якщо людину мобілізували та за розподілом вона потрапила у прикордонні війська – вона вже не має права вибору спеціальності, не має привілеїв обирати місце проходження служби та відповідно специфікацію служби.

Далі – контрактники можуть отримувати грошову компенсацію за винаймання житла, а мобілізовані – ні. Також при переміщенні контрактника з одного міста до іншого йому обов’язково виплачується ще одне грошове забезпечення. У мобілізованих, знову ж таки, такої привілеї немає. При звільненні контрактника зі служби йому виплачується компенсація за невикористане речове майно, мобілізованим – ні.

Ще одна важлива деталь: під час проходження процедури оформлення на контракт у Державну прикордонну службу, людині видається відповідна довідка, з якою вона може вільно перетинати дорожні пункти перевірки та пред’являти робітникам ТЦК. При наявності такого документа бойову повістку вже не мають права видавати, адже людина вже буде фактично у базі прикордонної служби.

Також, якщо людина, яка працює офіційно, подала заявку та вступила на службу за контрактом – за нею зберігається її посада на підприємстві.

Наостанок заступник начальника 17 прикордонного загону з персоналу підполковник Віктор Сапунжи наголосив на такому.

Зараз така думка складається: якщо ти прийшов – все, тебе немає, ніхто не відпустить. Але ми не військкомат, ми державна прикордонна служба. Прийшли, поспілкувались, розповіли, що ми можемо дати, що цікавить. Якщо не підходить, то людина може спокійно йти далі, розпоряджатись своїм часом“, – підкреслив військовослужбовець.

Телефон для довідок: 095-654-64-66.

Порятунок від бойової повістки, право вибору та інше: в Ізмаїльському прикордонному загоні розповіли, чим контракт кращий за мобілізацію

Порятунок від бойової повістки, право вибору та інше: в Ізмаїльському прикордонному загоні розповіли, чим контракт кращий за мобілізацію

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x