На півдні Одещини стартувала унікальна фольклорна експедиція

0 коментарів 16443 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Культпрацівники Виноградівського Будинку культури Болградської громади та співробітники Обласного центру гагаузької культури взяли активну участь у роботі проекту «Музична спадщина Буджака» ( The Musical Heritage of Budzhak). Це експедиції зі збору музичного фольклору на півдні Одещини. Керівником проєкту є Артем Целіков. Про це розповіла пресслужба Обласного центру гагаузької культури, передає «Бессарабія INFORM».


Мета проєкту полягає у створенні громадського архіву старовинної музики Буджаку, яка виконується на традиційних місцевих інструментах. Для цього розпочато літні експедиції в Буджак, де є люди, які є носіями цієї унікальної культури.

Членів експедиції цікавлять дідусі та бабусі, які грали, танцювали та співали на весіллях, знають обряди та приймали участь в традиційних заходах.

«Наша мета – показати, наскільки народна музика, пісні є особливими, коли вони звучать не тільки на сцені, а йдуть від людей.

Буджак – унікальний степовий регіон, де живуть українці, болгари, молдавани, гагаузи, албанці та інші етнічні групи. Тут ще досі збереглося багато традиційної культури: від оздоблення будинків і одягу до музичних інструментів і пісень. Але з кожним днем кількість носіїв цінної культурної спадщини зменшується, і з нею втрачається важлива інформація, тому поки ми маємо можливість і час зафіксувати ту частину традицій, яка ще залишилась, ми будемо це зробити», – зазначили члени експедиції.

У селі Виноградівка (Курчу) професійну гру на унікальній гармонії віденського ладу показали Опанас Калпакчі та його вчитель-наставник-Георгій Кулаксиз. Народними піснями гагаузькою мовою поділилися Людмила Бужилова та Ольга Кулаксиз. Добру організаторську роботу провела Маріанна Брату.

«Спільними зусиллями вдалося записати ту перлину, яка є у народній культурі гагаузького народу. Шкода, що не всі музиканти-гармоністи змогли взяти участь і показати свою майстерність, з ряду причин, але ми дуже віримо і сподіваємося, що настануть найкращі часи і ми створимо відеофонд гри наших гармоністів.

Готовий матеріал, як обіцяли члени експедиції, будуть опубліковані і ви, шановні цінителі народної культури, зможете все це побачити та послухати», – зауважили в Центрі.

На півдні Одещини стартувала унікальна фольклорна експедиція На півдні Одещини стартувала унікальна фольклорна експедиція На півдні Одещини стартувала унікальна фольклорна експедиція

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x