В пропускному пункті “Рені – Джурджулешти – Галац” тестуватимуть додаток Систематичного обміну електронними даними: деталі

0 коментарів 14337 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Республіка Молдова та Україна, які набули статусу кандидатів на вступ до Євросоюзу, прагнуть збільшити обсяги торгівлі з європейськими країнами, але через війну в Україні митні органи стикаються зі збільшеним обсягом перевезень товарів через державні кордони автомобільним транспортом. Це провокує додаткові складнощі та ризики для Молдови, Румунії та України. Щоб вирішити ці проблеми, Європейський Союз підтримує новий етап пілотного проєкту EU4Digital eVama і впроваджує в тестовому режимі додаток SEED+ на чотирьох пунктах пропуску. Тож з 10 червня додаток почне тестуватись на чотирьох митних пунктах перетину кордону між Румунією, Україною та Республікою Молдова для покращення аналізу ризиків. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на NewsMaker.md.


Як стало відомо, на контрольно-пропускних пунктах “Порубне – Сірет”, “Рені – Джурджулешти – Галац” і  “Леушени – Альбіца” впровадять у пілотному режимі додаток Систематичного обміну електронними даними (SEED – Systematic Exchange of Electronic Data), ставши прикладом тісної взаємодії між митними адміністраціями трьох країн.

В рамках проєкту у період 20-24 травня відбулися візити експертної місії EU4Digital на вибраних пунктах пропуску. На думку експертів, симетричність роботи митних пунктів може бути корисним аспектом співпраці. Якщо інфраструктура та процеси на одній стороні кордону відповідають інфраструктурі та процесам на іншій, це сприяє підвищенню ефективності та зручності для учасників перевізного процесу. Водночас експерти наголошують, що для оптимізації та покращення інфраструктур та внутрішніх процесів потрібні додаткові ресурси, і це виходить за сферу діяльності EU4Digital.

Під час візиту експерти вивчали поточну ситуацію, щоб потім запропонувати майбутні рекомендації щодо інтеграції програми SEED+ так, щоб не виникало ускладнень у процесах митного контролю, а сприяло їх спрощенню та прискоренню там, де це можливо, або допомагало ретельніше перевіряти випадки, виявляє додаткові ризики.

Крім того, вони наголошують, що мета проєкту — це сприяти більш глибокій співпраці між митними органами сусідніх країн.

Зазначимо, що голова відділу митного контролю Митної служби Республіки Молдова Ігор Юрко розповів про те, що два роки тому на КПП Леушени вже проводили тест програми SEED+, але акцент було зроблено на порожніх вантажівках.

За підсумками цього тесту ми побачили певні переваги. Тому було вирішено перейти до наступного етапу, щоб протестувати додаток і на вантажівках без товарів, і на вантажівках із товаром“, – зазначив Ігор Юрко.

За словами голови відділу, додаток передбачає обмін даними між митними органами про товар та транспортні засоби, які перетинають державний кордон.

Сьогодні деякі процедури, які здійснюються безпосередньо на кордоні, затримуються через те, що досі використовуються паперові документи. Митна служба прагне повної цифровізації процедур, тому ми вітаємо ідею автоматичного обміну даними між митними органами сусідніх країн. Система SEED+ може нам допомогти. Ми чекаємо, що це спростить та прискорить рух на кордоні та допоможе у боротьбі з митними порушеннями” , – додав голова відділу.

Він також зазначив, що Молдова і надалі підтримуватиме Україну в питанні транзиту зерна до Європейського Союзу та інших країн світу, але для цього потрібно прискорити проведення митних процедур.

Ми очікуємо, що після того, як систему впровадять вже в робочому режимі, час проходження державного кордону та тривалість очікування вантажівок безпосередньо на пункті пропуску скоротиться“, –  зауважив Юрко.

Тестовий етап триватиме п’ять тижнів, до 12 липня, після чого буде підготовлено звіт із рекомендаціями щодо впровадження додатку на інших митних пунктах на кордоні між Румунією, Україною та Молдовою.

Як додав голова Митної служби Румунії Адриан Відяну, додаток можна буде використовувати для аналізу ризиків і в статистичних цілях, щоб визначити час, витрачений вантажівкою на перетин кордону, починаючи з румунської митниці та отримання дозволу в молдавській митниці, і навпаки.

Додамо, що сам проєкту EU4Digital спрямований на розширення переваг Єдиного цифрового ринку Європейського союзу для країн Східного партнерства, спрямовуючи підтримку ЄС на розвиток потенціалу цифрової економіки та суспільства, щоб забезпечити економічне зростання, створити більше робочих місць, покращити життя людей та допомагати бізнесу. Пілотний проекту eCustoms координується експертною групою програми EU4Digital за підтримки DG NEAR (Генеральний директорат з питань сусідства та переговорів щодо розширення), DG TAXUD (Генеральний директорат з оподаткування та митного союзу), а також місії ЄС в Україні та Молдові.

В пропускному пункті "Рені – Джурджулешти – Галац" тестуватимуть додаток Систематичного обміну електронними даними: деталі

В пропускному пункті "Рені – Джурджулешти – Галац" тестуватимуть додаток Систематичного обміну електронними даними: деталі

В пропускному пункті "Рені – Джурджулешти – Галац" тестуватимуть додаток Систематичного обміну електронними даними: деталі

В пропускному пункті "Рені – Джурджулешти – Галац" тестуватимуть додаток Систематичного обміну електронними даними: деталі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x