Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Участь РФ, позиції Китаю та Бразилії і втома Заходу — основне з пресконференції Зеленського після саміту миру

2 коментаря 24651 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент України Володимир Зеленський 16 червня дав підсумкову пресконференцію за результатами Саміту миру за участі журналістів з різних країн світу. Суспільне Новини транслювало пресконференцію наживо з українським перекладом.


Основні тези, які озвучив Зеленський у відповідях на запитання журналістів:

Росія робила все, щоб багато лідерів не доїхали на саміт. Лідери зауважили, що не очікували, що зберуться 101 країна та організація.
Щойно Китай та Бразилія доєднаються до тих принципів, які об’єднали цивілізовані країни на поточному саміті, партнери будуть раді чути їхні думки, навіть якщо вони не збігаються із більшістю світу. Це нормально — чути, об’єднувати зусилля щодо закінчення війни. Китай має вплив на Росію і тому може допомогти Україні: “Все, що ми хочемо, щоб Китай поважав наш суверенітет. Не більше, і хотілось би, щоб не менше”.

Про Китай: Україна ніколи не казала, що Китай — ворог України. Зеленський хотів би, щоби Китай був її другом. “Все, що ми хотіли, щоб Китай поважав територіальну цілісність України і наш суверенітет. (…) Дуже хотів би, щоб ті чи інші пропозиції, які є у китайської сторони, щоб вони були у нашому діалозі”. Китай має політичний та економічний вплив на Росію і міг би допомогти в мирному процесі.

Міжнародна підтримка України не слабшає — показав саміт. Вона різна: медійне висвітлення, гуманітарна, політична, військова.
Допомога від партнерів є, є серйозні пакети. Їх недостатньо, щоби перемогти. Україна щодня працює над посиленням пакетів допомоги.

Тиснути на Росію можна двома шляхами. Перший — дипломатичний, як-от швейцарський саміт миру, другий — міцна оборона, міцна армія. “Окрім дипломатії, потрібна сильна армія. Треба бути сильним. Ці люди розуміють тільки силу”, — сказав Зеленський.
За трьома головними пунктами за підсумками саміту далі будуть робочі зустрічі, а далі — сформують плани, щоб утілити ці 3 пункти. Важливо, що зустрічі відбуватимуться на різних континентах: і в Африці, і в Латинській Америці, в Європі, в Азії.
Україна має міцні зв’язки з Саудівською Аравією. Зеленський напередодні побував у країні. Там порушували питання про те, що Саудівська Аравія може приймати підготовчі зустрічі радників та міністрів, прийняти другий Саміт миру.
Зеленський прокоментував кількість підписантів комюніке: “90 з чимось країн мали приєднатися, 84 чи 83 приєднались одразу. Це дуже серйозний результат”. Він сказав, що документ відкритий, кількість країн може зрости: “Є інші країни, які представлялись на різних рівнях, вони повинні повернутися. Є різні країни з різними думками. Ми повинні поважати думку кожної і кожного, якщо вони не є окупантами”.

Про втому від війни в Україні та світі: людям України складно, в будь-якому разі через війну всі втомлюються, але в українців війна — це питання виживання, адже “нацист Путін прийшов нас знищити”. Дуже хотілося б, щоб світ не втомлювався. Україна вдячна партнерам за допомогу. Але Зеленський не вважає, що через цю допомогу можна втомитись. Бо це не та ціна за війну й демократичне життя, яке є наразі в Європі. Путін не закінчить війну в Україні, він піде далі. Так було й перед Другою світовою. “І потім ніхто вже не буде думати про втому. Всі будуть думати в Європі про виживання. Про міграцію “І тому ми повинні просто зупинити цю людину”, — додав президент.

Про можливе послаблення підтримки з боку Франції у зв’язку з перевиборами до парламенту: Україна не може втручатися і стабілізувати політичну ситуацію в будь-якій країні. Президент Емманюель Макрон не казав Зеленському, що зараз складніша ситуація, і допомога буде зменшуватись — Зеленський йому віритиме.

Про мирні перемовини з Росією навесні 2022 року: вони провалилися, тому що жодні ультиматуми не є перемовинами. Представники Путіна висували саме ультиматуми, каже Зеленський, — те саме зробив Путін за 2 дні до Саміту. Мінські угоди також, за словами президента, були ультиматумами й замороженим конфліктом. Ультиматуми дають РФ можливість робити паузи та готуватися до наступних етапів війни.

Нагадаємо, 15-16 червня у Бюргенштоку у Швейцарії проходив перший Глобальний саміт миру за ініціативи України. Участь у ньому взяли делегації з 92 країн та 8 світових організацій.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Алексей
Алексей
3 месяцев назад

=(((((

Анна
Анна
2 месяцев назад

=((((((((

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x