Перед річкою Дунай стоять численні загрози, утворені повномасштабним вторгненням

0 коментарів 324162 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


25-26 червня відбулося 22-ге засідання постійної робочої групи Міжнародної комісії з захисту річки Дунай, у якому взяла участь українська делегація на чолі з першим заступником Міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Олександром Краснолуцьким. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.


Міжнародна комісія із захисту ріки Дунай (МКЗД) працює над забезпеченням сталого управління водами у басейні р. Дунай, найбільш інтернаціональному річковому басейні у світі. Робота МКЗД ґрунтується на Конвенції про охорону ріки Дунай та слугує 15-м договірним сторонам та Європейському Союзу. Додаткові рамки для скоординованої імплементації були запроваджені у 2000 році Водною рамковою директивою ЄС, у 2006 році – Директивою ЄС щодо повеней, а у 2015 році – 6-ю та 14-ю “Цілями сталого розвитку” ООН.

Одним з питань порядку денного 22-го засідання робочої групи став вплив воєнних дій рф на водні ресурси та на екологічну ситуацію в басейні Дунаю.

Обговорення та висвітлення питання екологічних ризиків на такому високому рівні  є значною підтримкою України в надскладні часи. Минуло трохи більше року з моменту руйнування Каховської ГЕС, яке призвело до неконтрольованого скидання величезного об’єму води, у результаті якого втрачено 14,395 куб. км, що відповідає майже половині усіх запасів водних ресурсів деяких країн Азії та Африки. Але росія продовжує здійснювати свої терористичні акти, спрямовані на руйнування об’єктів водогосподарської інфраструктури, у тому числі систем міжбасейнового транспортування води. Це унеможливлює водозабезпечення територій та населених пунктів південних та східних областей України, створює значні ризики для стабільної роботи водозаборів або унеможливлює їх роботу“, — зазначив Олександр Краснолуцький.

Також було зазначено, що російська агресія завдає шкоди і водам Нижнього Дунаю. Починаючи із літа 2023 року українські порти Рені та Ізмаїл регулярно обстрілюються російськими ракетами та дронами. Руйнується портова інфраструктура та вантажні термінали. Так, у липні 2023 року внаслідок російської атаки дронами відбулось влучання в ємності з рапсовою олією в порту Рені.

Екологічна безпека та збереження екосистем мають підтримуватися як глобальна відповідальність, де жодна країна, незалежно від її влади чи позиції, не звільняється від відповідальності за свої дії.

Усі загрози, які несе війна стосуються не лише України, але й всього басейну Дунаю та Причорноморського регіону, що пов’язує Європу та її жителів. Руйнування, спричинені війною є явним порушенням міжнародних принципів, тому вкрай важливо притягнути країну-агресора до відповідальності та посилити співробітництво. Ми постійно закликаємо сторони долучитись до реалізації пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського “Екологічна безпека“, — додав Олександр Краснолуцький.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x