Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Ізмаїл об’єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

0 коментарів 14985 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На вихідних в Ізмаїлі до Міжнародного Дня захисту дітей в Обласному центрі естетичного виховання імені Емілії Євдокимової відкрився вже традиційний Міжнародний дитячий фестиваль «Дунай – ріка дружби». У декількох залах галереї були виставлені десятки дитячих малюнків та поробок, окремо проводились майстер-класи, привітання звучали наживо та у форматі відео, а також були танцювальні номери та нагородження конкурсантів фестивалю. Про це розповідає “Бессарабія INFORM”.


Щороку, починаючи з 2013, він проводиться в залах Ізмаїльської картинної галереї. Варто зазначити, що завдяки різноманітним культурним програмам фестиваль привертає все більше глядацької аудиторії, має широкий резонанс не тільки в Україні, а й за кордоном. Тому до участі у фестивалі з кожним разом приєднується все більше учасників.

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Метою дитячого фестивалю є встановлення і зміцнення міжнародних зв’язків через дитячу творчість, формування творчого потенціалу підростаючого покоління. З початку заснування конкурсу представницьке міжнародне журі формується з провідних фахівців культури і мистецтва різних країн. Головою журі є Горбенко Анатолій Олександрович, заступник голови НСХУ, народний художник України, професор,  голова правління Одеської обласної організації Національної спілки художників України.

Цього року на розгляд журі в цифровому форматі була представлена 641 робота понад 300 учасників з України, Болгарії (студія «Дім Телалим» Олександр та Валентина Телалим), Молдови (художня школа міста Кагул), Румунії, США (Наталія Пламбек), Греції. Це живопис, графіка, декоративно-ужиткове мистецтво, скульптура, виконані дітьми віком від 5 до 18 років. Також взяли участь вихованці Ізмаїльської художньої школи, Палацу дітей та юнацтва імені Алли Іванової, Ізмаїльської школи мистецтв імені С. Малаховського, Арцизької художньої школи, Кілійської школи мистецтв, Болградського центру дитячої та юнацької творчості, Ренійської дитячої школи мистецтв, Білгород-Дністровської школи мистецтв та Мистецької художньої школи № 2 м. Одеси. А ще студія-школа ліплення «ArtStudio» (кер. Святова Ірина), Арт-студія «LifeArt» (кер. Пундєва Оксана), «Лабораторія наук» м. Ізмаїл та Саф’янівський гурток «Диво-ручки» (Лавська Катерина).

Відкриття фестивалю було досить яскравим та різноманітним. На початку з привітальним словом виступили директор ОЦЕВ імені Емілії Євдокимової (Ізмаїльської картинної галереї) Ірина Федорова, заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов, заслужений художник України Іван Шишман, його дочка, член НСХУ Злата Шишман, директор Ізмаїльської школи мистецтв імені Сергія Малаховського Микола Дмитрієв, директор Ізмаїльської художньої школи Ольга Колоянова та професор Ізмаїльського державного гуманітарного університету Тетяна Шевчук.

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Окремим пластом програми були відеозвернення, які летіли з різних материків світу до відвідувачів галереї в Ізмаїлі у цей день. Зокрема, через екран говорили заступник голови НСХУ, народний художник України, голова Одеської обласної організації НСХУ, професор Одеського архітектурно-художнього інституту ОДАБА Академік міжнародної Академії освіти і науки, нагороджений золотою медаллю академії мистецтв України, лауреат премій ім. Т. Яблонської, ім. М. Божія, ім. О. Осмьоркина Анатолій Горбенко, член Спілки художників Болгарії (м. Софія, Болгарія) Олександр Телалим, Валентина Ємцова-Соколовська (м. Ванкувер, Канада) та Дудник Катерина (Монреаль, Канада).

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Зазначимо, що частина творів бере участь у фестивалі лише он-лайн. Серед них постійні іноземні учасники фестивалю:  Будинок-студія «Телалим» з м. Софія (Болгарія), керівник Телалим Валентина;  учні художниці зі Сполучених штатів Америки Наталії Пламбек, Художня школа міста Кагул (Молдова), учні наших викладачів, які зараз працюють за кордоном  (Греція, Румунія, Болгарія).

На вернісажі в залах галереї представлено 361 роботу. Трошки розповімо про учасників, зокрема, автентичність та унікальність українського декоративно-ужиткового мистецтва передають яскраві орнаменти та візерунки робіт гуртка «Килимарство» Палацу дітей та юнацтва імені Алли Іванової (кер. Марія Величко). Палац дітей та юнацтва імені Алли Іванової у конкурсі представлений ще гуртками «Український оберіг» (кер. Калніньш Л.О.) і «Нитяна графіка» (кер. Наталля Гавлицька).

Ізмаїльська художня школа була заснована у 1974 р. Очолює її досвідчений педагог Ольга Колоянова.  Висококваліфіковані викладачі школи дають дітям знання з малюнка, живопису, композиції, історії мистецтв, скульптури, знайомлять з основами декоративно-ужиткового мистецтва. Роботи Ізмаїльської дитячої художньої школи завжди показують високу майстерність, невгамовну фантазію та ліризм сюжетів.

Постійними учасниками виставок є учні Ізмаїльської школи мистецтв ім. С. Малаховського. На базі школи функціонують художнє, театральне, хореографічне, вокальне відділення, і вони стали справжнім взірцем для наслідування. У школі існує єдина програма, якою керуються вчителі, щоб дати дітям знання, необхідні для вступу до середніх та вищих навчальних закладів.

Художнє відділення Кілійської школи мистецтв представляють два висококваліфіковані викладачі  – Левенцова В.Ю., член НСХУ, талановитий художник, педагог, організатор та, як кажуть самі учні, – просто чудова людина, і Мишалова Т.Д . – викладач-методист, яка навчає унікальної техніки килимарства, пэчворк, живопису та графіки. Тож їхні учні, переможці Міжнародних, Всеукраїнських та Обласних конкурсів, демонструють своєю творчістю різнобічні інтереси та володіння різноманітними техніками.

Окремо варто відзначити роботи учнів Арцизької художньої школи, яка була заснована у 1977 році талановитим художником та організатором Володимиром Афанасьєвим. За 47 років створено тисячі творів, діти брали участь у сотнях виставок як в Україні, так і за кордоном. Вдивляючись у представлені твори, відчуваєш тепло та світло, приплив позитивних емоцій та радість на душі. Їх відрізняє національний колорит та оригінальність виконання. Велика заслуга у цьому художників-педагогів, які вважають головним у навчанні – особистий приклад і, звичайно, індивідуальну роботу з учнями.

Високий рівень професіоналізму та майстерності демонструють учні Білгород-Дністровської школи мистецтв ім. ЛН. Гінзбург, Болградського центру дитячої та юнацької творчості, Ренійської дитячої школи мистецтв. Багато переможців у Мистецькій художній школі №2 м. Одеси.

Художники і викладачі образотворчого мистецтва часто створюють власні гуртки та студії. Їхній великий досвід та завзятість дозволяють передати дітям зацікавленість, любов до творчого процесу, та вивести учнів на високі ступені майстерності. Серед учасників виставки  це ізмаїльські студія «Лабораторія наук»,  «Будиночок художника» (кер. Анастасія Попова), студія «LifeАrt» (кер. Оксана Пундєва), Арт-студія Надії Ільїної «Фрактал» (доречі, в рамках фестивалю відкрита окрема виставка цієї студії «Чарівна глина в дитячих долонях»), Саф’янівський гурток «Диво-ручки» (кер. Катерина Лавська). Вперше бере участь у фестивалі «Дунай – ріка дружби» Студія школа ліплення «АrtStudio» (кер. Ірина Святова).

Окремо варто сказати кілька слів про виставку «Чарівна глина в дитячих долонях» Арт-студії Надії Ільїної «Фрактал», яка також була представлена в рамках міжнародного фестивалю. Ільїна Надія Генріхівна, керівник арт-студії «Фрактал» – член Національної спілки художників України (2015). Закінчила відділ образотворчого мистецтва та дизайну ІДГУ (2016). З глиною працює з дитинства, згодом її захоплення перейшло у професію. З власними виробами вона бере участь у ярмарках, пленерах, виставках майже 30 років.  Обмінюючись досвідом на міжнародних та всеукраїнських виставках, Надія Ільїна зрозуміла, що їй подобається не лише навчатись самій, а й ділитися з іншими особливостями роботи з глиною. Так дванадцять років тому вона організувала арт-студію «Фрактал». У студію приходять люди різного віку, але здебільшого діти. Свої фантазії вони втілюють у різноманітних керамічних виробах: іграшках, творчих декоративних панно, прикрасах та сувенірах. Виставка демонструє 215 виробів 35 студійців від 5 років.

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

До речі, це перша така велика виставка-звіт Арт-студії «Фрактал», хоча окремі дитячі роботи брали участь в обласних та всеукраїнських виставках. Доречи, і в Міжнародній виставці-конкурсі «Дунай – ріка дружби», на якому цього року одна з робіт-учасниць («Маленький принц» Канцедалової Аліни) зайняла ІІ місце.

Наостанок додамо, що паралельно з фестивалем у галереї проходили різноманітні творчі майстер-класи, а на свіжому повітрі – бодіарт для всіх бажаючих за участі учнів Ізмаїльської художньої школи. А сам фестиваль закінчився нагородженням дипломів.

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю  Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю  Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

Ізмаїл об'єднав навколо себе десятки талановитих дітей з Бессарабії та навіть інших країн завдяки фестивалю

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x