Громада Болградщини на державному рівні оголосила війну підприємствам, які незаконно збагачуються на сільськогосподарських угіддях

2 коментаря 511785 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У кінці травня Бородінська громада Болградського району звернулася до Кабінету міністрів України щодо раціонального використання земель державної власності сільськогосподарського призначення на території ТГ. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на рішення сесії Бородінської селищної ради від 28 травня.


На території Бородінської громади знаходяться 14 тис. 10,9 га землі державної власності сільськогосподарського призначення, яка, на думку місцевих депутатів, використовуються з грубим порушенням законодавства, а іноді – за тіньовими схемами. Йдеться про:

  1. ДП ДГ «Комунар», яке належить Національній академії аграрних наук України та використовує 2,96 тис. га ріллі без правовстановлюючих документів. Земельні ділянки сформовані відповідно до вимог законодавства та обліковуються в кадастрі, як такі, що не надані у власність або користування. Ця земля Головним управлінням держгеокадастру в Одеській області були передана із державної до комунальної власності громади. Але в судовому порядку земельні ділянки були повернуті до державної власності. Зміни в реєстрі речових прав на нерухоме майно не проведено, а тому вони безпідставно значаться як землі комунальної власності.
  2. ДП «Чорноморський», що відноситься до Міністерства аграрної політики України та використовує залишок земель колишнього військового радгоспу «Чорноморський», який обробляв до 2005 року більше 11 тис. га сільськогосподарської землі. В ДП «Чорноморський» обліковується 687 гектарів, що підтверджується правовстановлюючими документами і використовується за договорами про сумісну діяльність з фермерськими господарствами.
  3. Білгород-Дністровська квартирно-експлуатаційна частина (КЕЧ) району Міністерства оборони України має в своєму арсеналі 10 тис. 363, 9 га земель колишнього військового радгоспу «Чорноморський» без правовстановлюючих документів для вирощування сільськогосподарських культур за договорами про спільну власність з місцевими фермерськими господарствами. В державному кадастрі зазначені земельні ділянки обліковуються як земля для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та є такими, що не надані у власність або користування. Вони також у 2021 році були передані до комунальної власності, але через суд були повернуті державі, але зміни в реєстрі речових прав не проведені.

Більш того, Білгород-Дністровська КЕЧ для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовує за таким ж договорами більше двох тисяч гектарів земель оборони без зміни їх цільового призначення та сплати податків до місцевого і державного бюджетів.

Бородінська селищна рада неодноразово зверталася до центральних органів виконавчої та регіональної влади, правоохоронних органів щодо раціонального використання всіх перерахованих земельних ділянок, але безрезультатно. Ця земля продовжує експлуатуватися без правовстановлюючих документів, за тіньовими схемами та без сплати податків. А це призводить до того, що місцеві депутати та виборці не довіряють органам влади, бо бачать, що законодавство діє не однаково для всіх.

Протягом тридцяти років Міністерство оборони звертається до народних депутатів України та ініціює внесення змін до Земельного кодексу та намагається отримати право займатися сільськогосподарською діяльністю, користуватися землями сільськогосподарського призначення та здавати їх в оренду, але парламент відхиляв ці зміни.

Проте протягом 2021-2024 рр. президент України, Верховна Рада, Кабінет міністрів внесли всі необхідні зміни до законодавства щодо раціонального використання земель державної власності сільськогосподарського призначення, в тому числі й земельних ділянок Національної академії аграрних наук та Міністерства оборони.

«Бородінська селищна рада просить вас вжити заходи щодо забезпечення законного та раціонального використання зазначених земельних ділянок, а саме надати відповідні доручення державним службам щодо перевірки їх експлуатації та можливість в найближчий термін передачі їх в оренду за результатами аукціонів, що забезпечить їх законне використання та отримання додаткових надходжень до державного та місцевого бюджетів більше 100 млн грн орендної плати та інших податків.

Додатково повідомляємо, що Бородінська селищна рада зобов’язується 70 % від надходжень з оренди землі передавати субвенціями до державного бюджету для підтримки Збройних Сил України.

Ми, депутати Бородінської громади, дуже сподіваємося на вашу підтримку у вирішенні вказаних проблем і готові співпрацювати разом для зміцнення економіки України задля перемоги ЗСУ над агресором та відновлення нашої держави», – вказано у листі-зверненні.

Нагадаємо, що в кінці травня Бородінська селищна рада також звернулася до акціонерного товариства «Укрпошта» щодо збереження робочої одиниці листоноші у відділеннях громади.

Фото ілюстративне

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Макс
Макс
1 день назад

Так, багато вже громад розпаювали землі державної власності (резервні землі),та поділили між старостами та їх родичами.І це все під час Війни ,тишком нишком.

Арела
Арела
2 часов назад

А вм Кісе провівірте

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x