Сьогодні Україна разом з усім світом відзначає День вишиванки

0 коментарів 15471 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято День вишиванки, присвячене нашому національному одягу. Українська вишиванка з’явилася багато століть тому, а кількість різних візерунків та технік шиття порахувати неможливо. Це свято люблять і діти, і дорослі, із задоволенням вбираючись у яскраві сорочки. Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно в третій четвер травня, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


День вишиванки в цьому році, на жаль, відбувається все ще за умови повномасштабної війни, – з іншої сторони, це підвищує важливість свята. Ця дата поєднує українців, прославляє нашу культуру, виховує любов до національних символів та руйнує багато міфів російської пропаганди.

Це свято з’явилось з ініціативи студентки Чернівецького університету ім. Федьковича Лесі Воронюк у 2006 році. Вона запропонувала іншим учням прийти на заняття у вишиванках в один день. Спершу до акції приєдналося кілька десятків студентів. Потім у вишитому одязі почали приходити викладачі, а свято стало відомим у місті.

Поступово День вишиванки став поширюватися по всій Україні, але найпишніше відзначається у Чернівцях. Дата свята спеціально призначена на будній день, щоб наголосити, що вишиванка може бути звичайним повсякденним предметом, а не лише святковим одягом.

Трохи історії: точний період появи українських вишиванок встановити не можна, але відомо, що зачатки цього ремесла існували за кілька тисячоліть до нашої ери. Археологи знаходили залишки стародавнього посуду з візерунками, схожими на вишиванку. Мистецтво вишиванки стрімко розвивалося в Київській Русі. У ті часи вишиті сорочки були дуже дорогими і доступними лише для багатіїв. Існували навіть спеціальні школи вишивальниць при школах і монастирях, які здебільшого працювали на замовлення знатних осіб.

З 17 століття мистецтво вишиванки почало поширюватися в народі. Вишивати вміла кожна українка. Дівчата вишивали рушники на своє майбутнє весілля і демонстрували родичам нареченого. І якщо наречена погано володіла голкою, то її могли вважати невмілою господинею. Поступово вишиванки стали доступнішими і все частіше використовувалися в побуті. З’явилися не тільки жіночі, а й чоловічі вишиті сорочки…

Сьогодні найкращий спосіб відзначити День вишиванки – це вдягнути національний костюм на роботу чи навчання. Мета цього свята – популяризувати носіння вишиванки як повсякденного вбрання. Тому в цю дату заведено вдягати вишиванку і носити цілий день.

Дуже популярними в День вишиванки є різноманітні конкурси, виставки, розпродажі та майстер-класи, пов’язані з вишиванками. Дизайнери демонструють колекції вишитого одягу, а знаменитості вбираються в національне вбрання. Під час війни на День вишиванки багато майстрів продають свій одяг, а виручені гроші жертвують на армію.

Сьогодні Україна разом з усім світом відзначає День вишиванки

Сьогодні Україна разом з усім світом відзначає День вишиванки

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x