Ренійська ділянка річки Дунай стає центром здійснення амбітних транспортно-логістичних проєктів: подробиці найближчих планів та перспектив

0 коментарів 31158 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У місті Рені відбулися громадські слухання, учасники яких схвалили подане Ренійською міською радою «Розроблення детального плану території земельних ділянок (загальна площа – 5,9998 га) для будівництва нового цілісного мультимодального комплексу з організацією ділянок під зберігання та перевантаження вантажів ТОВ «Рені Логістик». Замовником детального плану є міськрада, розробником – одеське приватне проєктне бюро «Базис». Про це повідомляє власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


«Земля, яка виділена під проєкт, є занедбаною ділянкою із залишками руїн попередніх будівель. Але це практично ідеальне місце для реалізації інвестиційної ініціативи. Як відомо, останнім часом транспортно-логістичний комплекс Ренійської громади активно розвивається, і проєкт «Рені Логістик» – один із найцікавіших та найперспективніших, – розповів нам керівник проєктного бюро «Базис» Григорій Суровий. – Проєкт поділено на дві черги. Перша черга передбачає створення митного терміналу з під’їзними залізничними коліями, зокрема будівництво європейської колії. Вона колись існувала у цьому районі, але потім її розібрали. Вона буде відновлена. Наразі йде відповідне узгодження з молдавською стороною, оскільки європейська залізниця буде пов’язана з Молдовою. Зараз на місці майбутнього будівництва ведуться геологічні дослідження та залізничні проєктні роботи. Ці роботи здійснює київська компанія у співпраці з «Укрзалізницею».

Крім того, на цій території планується розміщення шести силосів для зберігання зерна, великий склад для вантажно-розвантажувальних робіт та облаштування майданчиків для зберігання контейнерів. Йдеться не лише про залізничний, а й про автомобільний транспорт. Зокрема заїзд вантажівок здійснюватиметься з боку північних околиць міста Рені – так званою Дорогою дружби (ренійська ділянка міжнародної автотраси Одеса – Рені – Бухарест – Ред.), повз сонячну електростанцію «Лиманська». Завдяки такій схемі руху фури не їздитимуть через місто».

За словами Григорія Вадимовича, протяжність української (ренійської) ділянки європейської залізничної колії має становити близько 3,5 кілометра, не рахуючи продовження дороги на території Молдови та Румунії. Після закінчення будівництва компанія «Рені Логістик» отримає можливість вантажообігу в обсязі щонайменше 300 тисяч тонн на рік. Для порівняння: до початку російської агресії держпідприємство «Ренійський морський торговельний порт» переробляло близько 250 тисяч тонн вантажів на рік, а всі ренійські портові оператори разом узяті – до 1,3 млн тонн на рік. До речі, транспортна інфраструктура «Рені Логістик» орієнтована на вихід до Дунаю і, відповідно, до Чорного моря. Таким чином компанія фактично виконуватиме як функції сухопутного вантажного терміналу, так і морського порту.

Керівник проєктного бюро «Базис» додав, що неподалік від «Рені Логістик» планується реалізація ще більш амбітного транспортно-логістичного проєкту. Мається на увазі інвестиційна пропозиція ТОВ «Бонтруп термінал», яке у червні 2023 року, на 44-ій сесії Ренійської міської ради, отримало дозвіл на розробку детального плану території земельної ділянки площею трохи більше ніж 3 гектари. Земля потрібна для будівництва комплексу з прийому та тимчасового зберігання зернових вантажів, а також спорудження вантажного причалу з операційною акваторією.

«Голландсько-бельгійська компанія «Бонтруп термінал» має в Україні власні виробничі потужності та планує вивозити через Рені насамперед своє зерно. Я особисто добре знайомий з директором цієї компанії, оскільки ми разом починали працювати над проєктом ще у 2016 році, – зазначив Григорій Суровий. – Фірма взяла землю в оренду, але потім поставила свою ініціативу «на паузу». У 2021 році українське керівництво «Бонтруп термінал» переконало голландських партнерів розпочати практичне здійснення проєкту. Російське вторгнення знову загальмувало плани компанії, але коли стало зрозуміло, що нижній Дунай перетворюється на головні південні експортні ворота нашої країни, проєкт реанімували: голландці знову зацікавилися ренійськими логістичними можливостями для експорту української аграрної продукції до країн Європи. Економічне обґрунтування проєкту зроблено давно, і воно демонструє величезне значення транспортної інфраструктури «Бонтруп термінал» як для Ренійської громади, так і для всього Придунайського регіону в цілому».

Зважаючи на той факт, що «Рені Логістик» і «Бонтруп термінал» планують вихід до Дунаю на одній, порівняно невеликій ділянці річки Дунай, ми поцікавилися у нашого співрозмовника, чи не приведе таке сусідство до конкуренції між двома транспортними фірмами. Григорій Вадимович відповів, що «Рені Логістик», не зважаючи на вихід до моря, насамперед орієнтується на залізничний потенціал (причому проєкт має скласти конкуренцію морським портам Румунії), тоді як для «Бонтруп термінал» пріоритетним є саме морський напрямок вантажопотоків. Нині компанія перевозить свою продукцію переважно автотранспортом. Але, як відомо, морський торговельний флот у всьому світі залишається найдешевшим і найрентабельнішим видом транспорту. До речі, «Бонтруп термінал» також планує прокласти до своїх ренійських потужностей європейську залізницю. Проте у цих двох компаній, якщо так можна висловитися, в економічному сенсі – різні «цільові аудиторії», тобто вони загалом можуть працювати в режимі мирного співіснування.

Керівник проєктного бюро «Базис» повідомив, що вантажообіг «Бонтруп термінал» через Рені має становити близько 1 мільйона тонн на рік. Про виробничий та логістичний потенціал компанії говорить хоча б те, що вона активно працює в 15-ти портах у різних точках світу. Крім того, фірма застосовує у своїй діяльності інноваційні та навіть унікальні для світової практики технології, які, безумовно, будуть задіяні й у Рені. За словами нашого співрозмовника, компанія не економить на реалізації своїх проєктів: зокрема в Україні вона обирає найкращих фахівців для проєктування гідротехнічних споруд, елеваторів, під’їзних шляхів тощо.

Григорій Суровий додав, що «Бонтруп термінал» планує розпочати будівництво інфраструктури в середині поточного року, а «Рені Логістик» – у другій половині року. На сьогодні обидві компанії очікують лише завершення проєктування своїх об’єктів, після чого будуть отримані містобудівні умови. Як тільки їх буде затверджено, перешкод для початку будівельних робіт не залишиться.

Раніше директор ТОВ «Рені Логістик» Анатолій Булганін повідомив депутатам Ренійської міськради, що європейська залізнична колія необхідна фірмі насамперед для перевезення контейнерів.

«Контейнери доставлятимуться в Рені автомобільним та залізничним транспортом, а потім вирушатимуть до румунського порту Констанца. І так само – за зворотним маршрутом», – розповів Анатолій Булганін.

Нагадаємо, що інвестиційний проєкт «Рені Логістик» стартував ще восени 2022 року, коли 31-ша сесія Ренійської міської ради дозволила розробку проєкту землеустрою щодо земельної ділянки в межах міста площею близько 6 гектарів для розміщення відповідної інфраструктури з подальшою передачею цієї землі в оренду на 49 років.

Ренійська ділянка річки Дунай стає центром здійснення амбітних транспортно-логістичних проєктів: подробиці найближчих планів та перспектив

НА ФОТО: Такі зернові склади та елеватори стають звичними інфраструктурними об’єктами в Рені

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x