В Орлівці Ренійської громади навіть після загибелі дитини не можуть знайти управу на порушників швидкісного режиму – що заважає

2 коментаря 38907 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У селі Орлівка Ренійської територіальної громади вже другий рік існує гостра проблема дотримання швидкісного режиму руху автотранспорту. Навіть попри те, що на початку серпня 2023 року це призвело до загибелі семірічного хлопчика, відповідальні служби досі не вжили дієвих заходів. Що вже зроблено, та чому не вдається втілити головне, дізнавався власний кореспондент “Бессарабії INFORM” в місті Рені. 


Справа в тому, що Орлівка – транзитний населений пункт, розташований на ділянці міжнародної автотраси М-15 Одеса–Рені–Бухарест. Після початку російської агресії, з весни 2022 року, на дорогах Ренійської ТГ почалася справжня навала великовантажних автомобілів. Більшість фур перевозять експортне українське зерно, яке перевантажується у морському торговельному порту Рені. Орлівський відрізок автотраси М-15 проходить прямо вулицями села, оскільки об’їзної дороги тут немає. Ситуація погіршується внаслідок того, що величезний потік автотранспорту спрямовується також на поромну дунайську переправу Орлівка (Україна) – Ісакча (Румунія). Крім того, легкові автомобілі на цій ділянці дороги також порушують швидкісний режим, намагаючись якнайшвидше проскочити скупчення фур.

На початку серпня 2023 року неврегульованість дорожнього руху в Орлівці призвела до трагедії – прямо на трасі загинула семирічна дитина. За інформацією Головного управління Нацполіції в Одеській області, ДТП сталася вдень, на території села. Тридцятишестирічний водій автомобіля «Mercedes» (він був тверезий) наїхав на хлопчика в той момент, коли той перебігав проїжджу частину дороги «у непередбаченому для переходу місці». Як потім з’ясувалося, дитина перебігала трасу прямо навпроти свого будинку. Потерпілого хлопчика було доставлено до лікарні, але він помер від отриманих травм.

Це лихо сколихнуло мешканців Орлівки: люди вимагають від керівництва громади негайного вирішення проблеми. Селяни особливо переживають за дітей, які змушені ходити до школи проїжджою частигою траси і тим самим регулярно наражаються на серйозну небезпеку (тротуари є далеко не скрізь).

Як заявив після трагедії міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов, дорожньо-транспортну ситуацію в Орлівці можна покращити лише завдяки встановленню відеокамер контролю швидкості автотранспорту.

В Орлівці Ренійської громади навіть після загибелі дитини не можуть знайти управу на порушників швидкісного режиму - що заважає

«Проблема назріла вже давно, і щоб її вирішити, потрібно встановити щонайменше чотири камери контролю швидкості, – сказав мер у серпні минулого року. – Лунали пропозиції встановити в Орлівці «лежачих поліцейських», але це не допоможе. Як не допомагають і дорожні знаки: недобросовісні водії, які перевищують швидкість, їх просто ігнорують, створюючи загрозу здоров’ю та життю людей».

За словами міського голови, вирішення питання значною мірою залежить від обласної Служби автомобільних доріг, яка має виготовити відповідну технічну документацію. Але це тривалий процес, пов’язаний із проходженням бюрократичних процедур.

«Ми зі свого боку готові ухвалити необхідні рішення у будь-який момент – достатньо зібрати депутатів міськради на позачергову сесію та виділити кошти. Гроші у міському бюджеті є. Однак не все залежить від місцевої влади: питання впирається в бюрократичну тяганину на рівні вищих служб та відомств. А тим часом така проблема, як в Орлівці, існує у всіх селах, якими проходить автотраса М-15», – додав Ігор Плєхов. Він заявив також, що у разі потреби вирішуватиме це питання на рівні голови Одеської обласної військової адміністрації.

З моменту загибелі дитини в трагічному ДТП минуло вже півроку, і ми вирішили поцікавитися, чи вдалося за цей час хоча б наблизитися до вирішення проблеми швидкісного режиму руху автотранспорту в Орлівці та Ренійській громаді загалом. «БІ» знову звернулася за коментарем до Ігоря Плєхова. Однак цього разу мер відповів на наші запитання небагатослівно та досить різко, навіть не приховуючи свого роздратування щодо поточного стану справ у контексті ситуації.

«У мене складається враження, що всім вищим службам, які відповідають за безпеку дорожнього руху, просто наплювати на наші проблеми, – сказав міський голова Ренійської ТГ. – Можу повторити, що місцева влада готова власним коштом придбати стільки відеокамер контролю швидкості автотранспорту, скільки потрібно. Але справа не просто у камерах. Їх треба підключити до єдиної системи МВС України, яка стежить за дорожнім рухом, фіксує допущені водіями порушення та виписує їм відповідні штрафи. Ренійська міськрада самостійно, в рамках одного з грантових проектів, встановила в Орлівці кілька відеокамер для спостереження за дорожнім рухом. Ці камери також здатні розпізнавати номери автомобілів, фіксувати перевищення швидкості тощо. Але, як я вже сказав, наші камери досі не підключені до єдиної системи МВС. Ми вже довго домагаємося цього, але поки що – безуспішно. На всі наші запити ми чуємо з Одеси та Києва одну відповідь – на кшталт «у країні війна, грошей немає, але ви тримайтеся». Таким чином, місцеві відеокамери контролю не можуть вирішити проблему в повній мірі… А інших варіантів просто немає. Доки водіїв не почнуть штрафувати за перевищення швидкості, нічого не зміниться на краще».

Про технічний бік питання з відеокамерами нам детальніше розповів начальник відділу інформаційних технологій та інформаційної політики апарату виконкому Ренійської міськради Ярослав Вакарчук.

«Не зважаючи на те, що проблема дійсно не вирішена в повному обсязі, відеокамери контролю швидкісного режиму руху автотранспорту, що діють у нашій громаді, непогано виконують свою функцію. Найважливішу роль відіграють камери, розташовані вздовж автотраси Одеса – Рені, а саме на в’їзді до села Орлівка та на виїзді у бік Ізмаїла. Зокрема ці камери можуть фіксувати швидкість автотранспорту, але, скажімо так, вони працюють тільки в рамках внутрішньої системи відеоспостереження в громаді, – прокоментував Ярослав Вакарчук. – Ми плануємо, що вже поточного року ці камери будуть підключені до інформаційної системи «Гарпун» (ця система створена для автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, оперативного реагування та прийняття рішень щодо розшуку транспортних засобів та номерних знаків у рамках кримінальних, адміністративних та виконавчих проваджень; для аналітичної обробки використовується фото- та відеоінформація, отримана з технічних засобів та приладів Нацполіції України – Прим. авт.). Якщо говорити простою мовою, саме система «Гарпун» дозволятиме штрафувати водіїв, у тому числі за перевищення швидкості. На жаль, підключення відеокамер громади до єдиної системи МВС – це складний технічний та бюрократичний процес, тому зараз неможливо прогнозувати, коли саме ми зможемо завершити усі передбачені процедури. Грубо кажучи, треба «з’єднати» внутрішню систему відеоспостереження у громаді з всеукраїнською системою.

Проте Ренійська міськрада продовжує свою роботу для розвитку системи відеоконтролю. Наприклад, ми маємо намір встановити кілька додаткових відеокамер у прикордонних селах нашої громади. На сьогодні у Ренійській ТГ діє загалом 71 відеокамера. Звісно, ця техніка значною мірою сприяє більш ефективній роботі поліції, разом з тим здійснюючи контроль за дотриманням правил дорожнього руху. Зокрема наші камери дозволяють розпізнавати номерні знаки автомобілів, у тому числі тих, що порушують швидкісний режим на дорогах. Це стосується і фур. Мені відомі випадки, коли співробітники поліції фіксували на орлівській ділянці автотраси М-15 фури, які рухалися селом зі швидкістю до 90 кілометрів на годину. Такі факти – грубі порушення, і ми намагаємося на них реагувати в міру своїх можливостей. Поліція неодноразово брала у міськради дані внутрішньої системи відеоспостереження. Більше того, сам факт, що кількість відеокамер у місті та громаді за останні роки суттєво збільшилася, вже нерідко дисциплінує як водіїв, так і пішоходів. Коли людина помічає, що знаходиться «в полі зору» відеокамери, вона навіть боїться викинути сміття повз урну. Ми неодноразово таке спостерігали».

В Орлівці Ренійської громади навіть після загибелі дитини не можуть знайти управу на порушників швидкісного режиму - що заважає

Повертаючись до ситуації в Орлівці, Ярослав Вакарчук додав, що певний прогрес із безпекою дорожнього руху в цьому селі все ж таки відбувається. За словами нашого співрозмовника, про позитивну динаміку в цьому питанні говорив староста Орлівки.

Примітно, що у розмові з автором цих рядків староста села Орлівка Михайло Кіронакі не погодився з оптимістичною оцінкою начальника відділу інформаційних технологій та інформаційної політики апарату виконкому міськради. Як зізнався Михайло Іванович, навіть додаткові відеокамери, встановлені на місцевій ділянці автотраси, майже не змінили ситуацію на краще.

«За останній час у нас було встановлено 12 відеокамер для контролю швидкісного режиму автотранспорту, але, як вам уже відомо, вони не пов’язані з єдиною системою МВС. У результаті багато водіїв як перевищували швидкість на території села, так і продовжують перевищувати. Особисто я не бачу тут якихось позитивних змін. Автомобілісти часто ігнорують навіть дорожні знаки. У селі встановлено два знаки, які попереджають про необхідність дотримуватися швидкісного режиму не більше 50 кілометрів на годину. Однак на ці знаки звертають увагу лише деякі водії. Єдиний плюс – це те, що за останні місяці скоротився потік фур через наше село», – розповів староста Орлівки кореспонденту «БІ».

Нагадаємо також, що у квітні 2023 року робоча група Ренійської міськради з питань громадської безпеки затвердила нову схему автотранспортного руху, дорожніх знаків та дорожньої розмітки у місті Рені. Схема була розроблена фахівцями виконкому та поліцейським офіцером Ренійської громади Іваном Кіреу. Зокрема вирішено приділити особливу увагу регулюванню дорожнього руху шляхом встановлення дорожніх знаків, «лежачих поліцейських» та створення дорожньої розмітки біля дитячих садків, шкіл, дитячих майданчиків та інших громадських установ.

Як зазначив міський голова громади Ігор Плєхов, це лише перший етап упорядкування дорожнього руху на території Ренійської ТГ. За словами мера, наступний етап буде присвячений селам громади, де планується провести аналогічні заходи.

НА ФОТО: У виконкомі Ренійської міськради обговорюється нова схема дорожнього руху в місті Рені. Джерело світлин – офіційний сайт Ренійської міськради, а також місце ДТП, в якій загинула дитини, джерело – ГУНП України в Одеській області

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Cinghishan
Cinghishan
2 месяцев назад

Нужны не камеры🤦 а качественно построенные кольцевывые развязки через каждые два — три квартала транзитной дороги села с качественными знаками дорожного движения, а за каждой развязкой нужны электронные табло с измерителем скорости которое засечёт превышение скорости и отправит сигнал патрульной полиции 🫵

георгій
георгій
2 месяцев назад

Жители, общественность… пытаются заменить бездействующую полицию. Дожили.

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x