Тиха сенсація гучного проєкту: ренійський мультимодальний термінал групи компаній «Кернел» досі залишається тільки на папері…

0 коментарів 56484 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У березні 2023 року 40-ва позачергова сесія Ренійської міської ради надала дозвіл ТОВ «Девелопмент Рені термінал» на розробку проєкту землеустрою щодо виділення земельних ділянок для передачі їх в оренду строком на 49 років для будівництва та обслуговування об’єктів інженерної та транспортної інфраструктури (розміщення мультимодального терміналу) за межами міста Рені. Необхідність проєкту, як і в інших аналогічних випадках, була обґрунтована вже стандартним формулюванням: будівництво нового терміналу створить можливості для нових робочих місць і залучення інвестицій у Ренійську територіальну громаду.


Запрошений на сесію міськради директор ТОВ «Девелопмент Рені термінал» Юрій Шепеленко повідомив, що компанія планує закінчити будівництво виробничих потужностей за рік, щоб, цитую, «вже 2024 року розпочати працювати з зерном нового врожаю». Тобто, як випливало з цієї заяви, мультимодальний термінал мав відкритися не пізніше березня поточного року. Зараз на календарі – друга половина лютого, проте фактичне здійснення амбітного проєкту навіть не розпочалося! Власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені отримав справді сенсаційну інформацію: станом на сьогодні ТОВ «Девелопмент Рені термінал» все ще знаходиться на стадії бюрократичного оформлення земельних питань своєї інвестиційної ініціативи, і ніхто навіть не прогнозує, коли заплановане будівництво об’єкту зрушить з мертвої точки…

Чому ми назвали цю новину сенсаційною? Насамперед слід нагадати, що інвестор входить до складу української групи компаній «Кернел», яка була заснована ще 1995 року і на даний час є найбільшим у нашій країні виробником та експортером соняшникової олії. Більше того, «Кернел» – один із провідних постачальників сільськогосподарської продукції України на світовому ринку! Досить сказати, що ця бізнес-структура забезпечує близько 15% світового експорту олії та 18% експорту зернових культур.

Здавалося б, у такого «монстра» просто не можуть виникнути проблеми в маленькому бессарабському місті, особливо в умовах, коли це місто покликане стати «опорним пунктом» компанії на дунайському транспортно-логістичному напрямку. Тим більше, що під час пленарного засідання міськради міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов зізнався: питання про виділення землі для ТОВ «Девелопмент Рені термінал» розглядається на прохання Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

І справді – все починалося чудово. Автор цих рядків особисто був присутнім на вищезгаданій сесії і навіть взяв невелике інтерв’ю у директора ТОВ «Девелопмент Рені термінал» Юрія Шепеленка. Звісно, Юрій Петрович спілкувався не лише з журналістами – керівник фірми передусім виступив перед депутатами міськради та докладно розповів про перспективи проєкту. За словами директора, нове підприємство забезпечуватиме приймання, зберігання та відвантаження зерна на воду. Для цього компанія в першу чергу планує збудувати два причали.

Тиха сенсація гучного проєкту: ренійський мультимодальний термінал групи компаній «Кернел» досі залишається тільки на папері…

«Зазначу, що земельна ділянка для нашого терміналу знаходиться у безпосередній близькості від Ренійського морського порту. Поряд із причалами ми маємо намір спорудити комплекс із приймання, зберігання та відвантаження продукції по воді. Зокрема буде створено відповідну лабораторію, зважувальний комплекс та, власне, комплекс із розвантаження та зберігання вантажу. Все буде механізовано та автоматизовано. Тим не менш, компанія планує взяти на роботу до 52 осіб, тобто ми створюємо нові робочі місця. Обсяг переробки зерна має становити близько 60 тисяч тонн на місяць. Підприємство буде здатне приймати 2 тисячі тонн зернових вантажів на добу та одночасно зберігати близько 7,7 тис. тонн», – повідомив Юрій Шепеленко.

Відповідаючи на запитання про те, яка кількість нових робочих місць може дістатися місцевим жителям, керівник ТОВ був досить відвертим:

«Так склалося на ринку зерна в Україні, що у кожної компанії – свій штат працівників. Не стану лукавити: в даному випадку нам також знадобляться насамперед висококваліфіковані фахівці, які вміють обслуговувати складне сучасне обладнання. Таких фахівців у маленьких містах, на жаль, майже немає, тому ми просто змушені залучати, як то кажуть, сторонніх людей, але персонал середнього та нижчого рівня цілком можна набрати з-поміж місцевих жителів. Не бачу для цього жодних перешкод. Головне – щоб люди реально хотіли працювати. Тим більше, що ми в принципі зацікавлені в економічному розвитку Ренійської громади».

Цікаво, що в деяких депутатів міськради практично одразу виникли сумніви щодо того, наскільки реалістичними є наміри ТОВ «Девелопмент Рені термінал». Наприклад, депутат Андрій Медведик нагадав, що за останні роки до Ренійської громади приходила маса «інвесторів» і всі вони обіцяли «золоті гори». Насправді ж невеликі інвестиційні проекти вдалося здійснити тільки в порту, але масштабніші та амбітніші «наполеонівські плани» так і залишилися фантастикою… Крім того, Андрій Медведик поцікавився, чи не буде новий мультимодальний термінал заважати діяльності порту Рені з технічної, інфраструктурної та інших точок зору?

«Звісно, всі подібні питання ми детально узгодили з Адміністрацією морських портів України. У будь-якому випадку наша компанія буде діяти в акваторії Ренійського порту та співпрацювати тільки з ним. На сьогодні можливості працювати з іншими портами ми просто не маємо. До речі, інвестиції в проєкт плануються у розмірі близько 8 мільйонів доларів. Як відомо, наше підприємство входить до великої української групи компаній «Кернел», а це вже саме за себе багато говорить», – відповів Юрій Петрович.

… З моменту тої «історичної» сесії Ренійської міськради пройшов майже рік. І треба ж такому статися: час показав, що депутат міськради Андрій Медведик наче у воду дивився. Як з’ясувалося, станом на лютий поточного року проєкт ТОВ «Девелопмент Рені термінал» залишається в положенні «ненаукової фантастики», причому з сумнівними шансами стати здійсненною.

Нещодавно журналісту «БІ» вдалося поговорити з Юрієм Шепеленком з приводу того, на якій стадії знаходиться зараз реалізація проєкту створення мультимодального терміналу, і чи дотримується компанія раніше заявлених термінів виконання планових робіт. Коментар нашого співрозмовника виявився буквально шокуючим – без жодного перебільшення. Щонайменше цю інформацію можна назвати важливою і водночас зовсім несподіваною новиною регіонального масштабу.

«Будівництво взагалі не ведеться – воно навіть не починалося. У нас виникли проблеми, пов’язані з виділенням земельної ділянки для об’єкта, – повідомив директор ТОВ. – Як я розумію, більш детальну інформацію має виконком Ренійської міськради. Так, спочатку нам виділили цю земельну ділянку, але потім з’явилися питання. На сьогодні наша компанія, по суті, знаходиться на початку шляху законодавчої процедури оформлення земельних відносин з Ренійською міськрадою. Зараз ми займаємося розробкою детального плану території земельної ділянки, на якій хочемо збудувати свої потужності».

Абсолютно природньо, що в ході бесіди ми вирішили дізнатися, які проблеми завадили інвестору почати здійснення проєкту. Адже якщо місцева влада вирішила виділити землю для будівництва, то, звичайно, питання вивчалося задовго до вищезгаданої сесії міськради. Як же могло статися, що потім місцева влада «раптом» виявила проблеми у власному рішенні?

«Нам пояснили, що ця земля – ще дуже давно – нібито була заповідною зоною. Точніше, вона мала стати заповідною, проте за багато років відповідні документи так і не були оформлені. Втім статус цієї території, якщо я правильно зрозумів, досі залишається невизначеним. Саме так Ренійська міськрада відповідала на всі наші запити. Чесно кажучи, я не знаю, чому так сталося… Дивна ситуація… Але в нашому сьогоднішньому житті відбувається так багато дивного, що навряд чи варто дивуватися. Як би там не було, ми один раз обпеклися, і тепер намагаємося йти шляхом бездоганної правової процедури», – сказав Юрій Шепеленко.

На питання про те, чи не краще в такому випадку взагалі відмовитися від ідеї будівництва потужностей у Рені та знайти іншу ділянку Дунаю для реалізації проєкту, наш співрозмовник відповів лаконічно та дипломатично:

«Такі питання вирішую не я – їх вирішує керівництво компанії. У всякому разі, в компанії поки ніхто не скасовував рішення про роботу в Рені».

Звісно, кореспондент «БІ» звернувся за відповідним коментарем до начальника відділу земельних відносин апарату виконкому Ренійської міськради Володимира Кромкіна. На наш подив, реакція Володимира Олексійовича на питання, що пролунали, виявилася дуже жорсткою.

«Наразі компанія «Девелопмент Рені термінал» справді займається оформленням детального плану території земельної ділянки. Але це не швидкий процес – він може тривати до року. Що стосується питання про те, чи є ці землі заповідними, то я не готовий зараз це коментувати. Можу тільки сказати, що інвестор отримав землю в оренду, і ця земля має кадастровий номер, її цільове призначення визначено, – відповів Володимир Кромкін. – Якби статус землі був би сумнівним, то кадастровий номер цій ділянці ніхто не надав би. Я не знаю, що сказав вам Юрій Шепеленко. Я дуже мало знайомий із цією людиною, і не можу оцінювати, наскільки адекватно та об’єктивно вона розуміє ситуацію. Я навіть не хочу коментувати його слова. У мене складається враження, що Юрій Шепеленко спробував нав’язати вам свою інтерпретацію проблеми, а ви в свою чергу намагаєтеся нав’язати її мені. Якщо так, то можете й надалі з’ясовувати всі питання з Юрієм Шепеленком. Я не збираюся когось у чомусь переконувати та щось доводити. Повторюю ще раз: землю видано інвестору в оренду на законних підставах. Все. Крапка. Якщо компанію щось не влаштовує, нехай вона відмовляються від цієї землі, – ми не проти. Але зараз у нас складається така розмова, ніби ви намагаєтесь мене на чомусь спіймати».

У ході діалогу автор цих рядків нагадав начальнику відділу земельних відносин апарату виконкому, що директор ТОВ «Девелопмент Рені термінал» є офіційною особою, і ми просто зобов’язані були почути його аргументи щодо проблемної ситуації навколо земельної ділянки під будівництво терміналу. Інше питання, що ЗМІ не можуть відповідати за те, наскільки правдиво та об’єктивно висловлюються у своїх коментарях ті чи інші офіційні особи. І це однаково стосується як представників комерційних структур, так і чиновників різних органів влади та державних служб. В даному випадку виникає просте питання: якщо не можна вірити інвестору, то чому треба вірити органу місцевого самоврядування? Проте Володимира Кромкіна наші пояснення не переконали…

«У цьому питанні немає жодної державної таємниці чи чогось подібного. Але я не збираюся розмовляти з вами у серйозному тоні, якщо ви використовуєте якісь чутки. З коментаря Юрія Шепеленка слідує висновок, нібито Ренійська міськрада ввела компанію в оману і виділила їй «сумнівну» землю. Я чудово розумію, в чому полягає робота журналістів. Але я не розумію постановки питання на кшталт «Марічка мені сказала, що Василь не дав їй булочку». Нині взагалі нікому не можна вірити. Не треба посилатися на плітки та чутки. Сьогодні Шепеленко сказав одне, а завтра скаже інше. І що ви будете тоді робити? Хто опиниться в недолугому становищі? Мені за себе переживати нема чого – особисто я все зробив у рамках закону. Більше мені додати нічого», – заявив Володимир Кромкін.

Що ж, надамо читачеві самостійно робити висновки про те, наскільки нормальною чи ненормальною є вищевикладена ситуація, і яке реальне підґрунтя може її пояснити. Як би там не було, всю цю історію можна резюмувати у вигляді перефразованого анекдоту: і ложечки не знайшлися, і неприємний осад залишився…

НА ФОТО:

Так виглядав проєкт «Девелопмент Рені термінал» на папері в березні 2023 року

Автор цих рядків (у центрі) бере коментар у Юрія Шепеленка прямо на сесії міськради. Фото з архіву автора

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x