«Мартениця біла та червона»: Одеський обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив конкурс на кращу весняну прикрасу ручної роботи

0 коментарів 12366 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив сьогодні про проведення конкурсу серед дітей на кращу весняну прикрасу ручної роботи «Мартениця біла та червона». Про головну мету цього творчого змагання та про його умови «Бессарабія INFORM» дізналася в організаторів.


«Ми й раніше проводили подібні конкурси, але в цьому році вирішили більш конкретизувати його умови та долучити до нього саме дітей різної вікової категорії», – розповіла співробітниця обласного центру болгарської культури в місті Болград Лілія Кара.

Згідно з умовами, у конкурсі можуть брати участь діти та учні навчальних та дошкільних закладів, які мають можливість представити не лише індивідуальні вироби, а й групові проєкти. Організатори зауважують, що мартениці повинні бути виготовлені вручну та відповідати духу болгарських традицій.

Конкурсні вироби надаються разом з інформацією – повне ім’я автора, назва дитячого садка або школи, контактний телефон.

Оцінюватиме мартениці компетентне журі. Саме вони присуджуватимуть 1,2,3 місце за індивідуальні проєкти, а також оберуть кращий груповий проєкт, який отримує спеціальний приз.

Роботи приймаються до 17:00 29 лютого 2024 року в обласному центрі за адресою: м. Болград, проспект Соборний, 154. Імена переможців назвуть вже наступного дня – 1 березня.

«Головна мета цього конкурсу – ближче познайомити дітей з традиціями та історією болгар та Бессарабії, на території якої вони мешкають. Щоб вони пам’ятали про те, що березень – це не просто весна, коли прокидається уся природа, а разом із нею – баба Марта. Весна – то символ нового початку, відродження любові та доброти. Вона дарує кожному надію та віру в найкраще. І саме це нам усім зараз дуже потрібно», – пояснює Лілія Кара.

Додамо, що дарування у перший день весни прикраси з червоної та білої пряжі, зазвичай у вигляді двох ляльок — білої чоловічої та червоної жіночої, – це давній красивий та добрий ритуал болгар та македонців. Мартениці носять від дня Баби Марти (1 березня) до тих пір, поки власник вперше не побачить лелеку, ластівку чи квітуче дерево, або до кінця березня.

У Болгарії й досі 1 березня усі дарують один одному мартенички з побажаннями здоров’я та щастя. Їх зав’язують на зап’ястя або приколюють шпилькою до одягу.

А у Болграді ця традиція якраз і зберігається завдяки працівникам Одеського обласного центру болгарської культури, які є майстринями у виготовленні цих амулетів. Вже багато років поспіль кожного 1 березня вони дарують свої вироби перехожим, робітникам установ, що розташовані в місті.

Зазначимо, у 2017 році мартеницю внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

«Мартениця біла та червона»: Одеський обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив конкурс на кращу весняну прикрасу ручної роботи «Мартениця біла та червона»: Одеський обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив конкурс на кращу весняну прикрасу ручної роботи «Мартениця біла та червона»: Одеський обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив конкурс на кращу весняну прикрасу ручної роботи «Мартениця біла та червона»: Одеський обласний центр болгарської культури в місті Болград оголосив конкурс на кращу весняну прикрасу ручної роботи

Фото Одеського обласного центру болгарської культури в м. Болград. 1 березня 2023 року.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x