Директор Арцизького “Водоканалу” – про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

0 коментарів 21303 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Проблема питної води в Арцизі стоїть доволі гостро вже не перший рік. Про це знає кожен мешканець, про це у своєму інтерв’ю для “Бесссарабії INFORM” згадував очільник громади Сергій Парпуланський. Сьогодні спілкуємось з директором комунального підприємства “Водоканал” Федором Желясковим про найважливіші аспекти в питаннях води в місті, стан водопровідних мереж та роботи підприємства.


–  Почнімо з оцінки стану водопровідних мереж в місті. Як ви можете їх оцінити?

– Водопровідні мережі зношені на 80% станом на сьогодні. Торік нам вдалося замінити лише два з половиною кілометри водопроводу, із вісімдесяти шести кілометрів, які маємо на балансі. В нас є цілі райони, наприклад, Військове містечко, або Арциз-2. Там з моменту прокладання водопроводу жодного разу не замінювалися труби. Але ми маємо надію, що зовсім скоро ми зможемо порадувати мешканців міста гарними новинами з приводу цієї проблеми. Не буду забігати наперед – скоро все дізнаєтесь.

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

– Як контролюється стан води в місті в такому разі?

– Арцизький “Водоканал” має свою власну сертифіковану відомчу лабораторію. Такого немає ні в Болграді, ні в Татарбунарах, ні в Сараті, ні в Тарутине. Кожного дня робиться аналіз проб води. Завдяки роботі лабораторії ми скоротили витрати гіпохлориду в рази. Так, у 2021 році ми використали 4 тонни сполуки, у 2022 році – 3 тонни, а вже у 2023 році – лише 2 тонни. Тобто, маючи чітку картину стану води, ми можемо робити знезараження не на осліп, а чітко за потребою.

– У скільки обходиться утримання цієї лабораторії? 

– Йде 700-800 тисяч гривень на рік. Це заробітна плата двох робітників, а саме завідувача та лаборанта, реактиви, податки та утримання лабораторії. Зараз ми робимо там капітальний ремонт, адже для проходження сертифікації необхідно виконувати певні умови, однією з яких є утримання будівлі лабораторії в належному технічному стані, також є певні критерії з приводу ремонту. Минулого року Арцизька міська рада виділила нам 70 тис. грн на ремонт, який був мінімально допустимим для сертифікації, але ми вирішили, що треба зробити один раз добре, ніж кожного року порохи, тому зараз здійснюємо капітальний ремонт, щоб більше не повертатися до цього питання.

– Ви кажете, що зменшили витрати гіпохлориду. Завдяки чому це стало можливим?

– Багато чого залежить від техніки ремонту поривів на мережі. Ми не робимо поверхневі ремонти. Якщо ми зафіксували порив на лінії – ми міняємо повністю всю ділянку водопроводу. Якщо пам’ятаєте, мешканці міста завжди жалілися на брудну воду в кранах та навіть наявність черв’яків, які насправді є мотилем, це відбувалося тому, що довго не ліквідували пориви, і навколо них виникали великі калюжі. Вологе середовище привертало увагу комарів, які відкладали яйця, а ті, своєю чергою, розвивалися вже в водопроводі, і до крану потрапляв вже мотиль. Те саме стосувалося і бруду та іржі. Пориви ми ліквідуємо майже моментально. По-перше, це людські гроші, а по друге – санітарні норми.

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

Також, якщо ми вже почали говорити про економію, то ми економимо сьогодні не лише на гіпохлориді, а й завдяки модернізації окремих елементів системи, яку ми проводимо впродовж останніх трьох років, споживання електроенергії суттєво зменшилось. Так, у 2020-му році підприємство спожило 879 тис. кВт, у 2021-му – 814 тис. кВт, у 2022-му році – 746 тис. кВт, тобто за три роки ми використали на 241 тис. кВт менше, а це 1 млн 928 тис. грн.

Які найбільші проблеми вирішило підприємство у 2023 році?

– Як я вже казав, проклали 2,5 км нового водопроводу. Але найбільшим досягненням вважаю встановлення та модернізування водонапірної башти в Глінці (район міста – ред.), яка впала тогоріч. Раніше у випадку, коли згоріла помпа, або необхідно замінити будь-яку деталь у свердловині, щоб дістати їх з глибини 180 метрів, необхідно було винайняти кран, а це 1350 грн в годину роботи та цілий робочий день. Звісно, що в цей час люди без води. Станом на сьогодні для проведення цих робіт нам необхідно п’ять літрів дизельного пального та одна година двадцять хвилин на повний цикл (дістати – поміняти – опустити).

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

Директор Арцизького "Водоканалу" - про підняття тарифів, якість води та роботу підприємства

– Минулого року ви боролися за винесення лічильників на ділянки загального користування у приватному секторі. Які це дало результати?

– Ця робота проводиться і надалі, адже це не моя примха, а вимога держави. Але результати маємо. Зі 100% тих абонентів, які винесли лічильники, 80% звернулися з проблемою поривів на території їх присадибних ділянок, а коли лічильник був в будинку, цього не було видно. Це ж відбувалося підтоплення не лише власних ділянок, а й сусідніх.

Вулиця Якоба Клета (колишня Карла Маркса), на якій ви замінили центральний водопровід, завжди характеризувалася як вулиця з будинками, в яких підвищена волога, внаслідок чого будинки в цьому секторі погано продавалися. Чи можна стверджувати, що зараз цієї проблеми більше не буде?

– Запевняю. По-перше, на цій вулиці була прокладена азбестово-цементна водопровідна труба, яка сама по собі пропускає вологу. По-друге, мешканці почали контролювати самостійно наявність поривів на своїх ділянках і вчасно їх ліквідувати. Внаслідок чого і підтоплення мінімізовано.

Три роки тому під час особистої розмови ви сказали, що в Арцизі згодом зникнуть ґрунтові води. Що ви можете сказати зараз?

– Станом на сьогодні на глибині двох метрів так звані “ґрунтові води” зникли. Чому я кажу “так звані”? Тому що це не були ґрунтові води. Зараз поясню чому. Це проста математика. Образно кажучи, якщо ми видобули 2,5 тис. тонн води, а продали людям 1,5 тис., де ділася ще 1 тис.? З законів фізики ми знаємо, що ніщо не виникає з нічого і не зникає в нікуди. Тобто ця 1 тис. тонн води пішла в ґрунт. Я одразу казав, що ґрунтові води не течуть. Вони лише підіймаються та опускаються, а тече наша з вами вода, що потрапила в ґрунт надлишково. Тобто, ліквідуючи пориви, ми знизили рівень так званих “ґрунтових вод”.

– Чи будуть підійматися тарифи для населення на 2024 рік?

– Переглядатися тарифи будуть точно. Чи піднімуться вони для кінцевого споживача, буде залежати від міської ради, як вирішать депутати. Наразі маємо тариф 24 грн за куб, а витрати за 2023 рік склали 37 грн за куб. Ми запропонуємо міській раді або повністю покрити цю різницю з бюджету, або розділити 50/50 з населенням, або ж депутатський корпус вирішить повністю покласти на населення сплату цих витрат. Але я вважаю, що депутати підуть все ж таки назустріч містянам та покладуть частину цих витрат на бюджет.

– Раніше в місті було багато громадських колонок. Їх зараз немає?

– Є. Встановлені колонки на двох цвинтарях, за них відповідає комунальне підприємство “Благоустрій”, також одна у сквері на вулиці Соборна. Також плануємо встановити ще у паркових зонах, за них відповідальність нестиме міська рада.

– Чи велику заборгованість перед підприємством мають мешканці Арцизу, та як ви боретесь з боржниками?

– Заборгованість складає 1 млн 800 тис. грн. Боремося виключно методом діалогу, попереджень про подання позовів до суду та безпосередньо поданням позовів. Починаючи з цього місяця, вже подано 4 заяви. За наступні три місяці планується подати 100 позовів. Ми відокремили абонентів, заборгованість яких складає більш ніж 3 тис. грн, і вручили всім попередження. Маємо розуміти, що, вирішуючи проблеми через суд, абоненти переплачують мінімум на 20% від суми боргу. Наразі ми намагаємось йти назустріч, та якщо до нас звертаються з проханням про реструктуризацію, ми йдемо на цей крок.

– І останнє та, мабуть, найголовніше питання. Нещодавно ми писали про проблему очисних споруд в місті. Чи розв’язували це питання, та які кроки зроблено?

– Нехай сьогодні це питання залишиться відкритим. Зачекайте декілька днів, і я думаю, ми вас порадуємо новинами.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x