Військовослужбовець з Сарати самовільно покинув частину: вирок суду його наздогнав лише через чотири роки

0 коментарів 24192 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Чоловік у 2018 році проходив військову службу на посаді старшого механіка-водія у смт Сарата в Одеській області. 29 березня він не з’явився на службі, ба більше – втікач знову переступив поріг військової частини лише через два місяці й, звісно, одразу був поміщений під варту. У причинах такого вчинку розбирався суд – для цього Феміді знадобилось майже чотири роки, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Як стало відомо з судового реєстру, уродженець Миколаївського району Одеської області на момент вчинення кримінального правопорушення проходив військову службу за контрактом. До цього він брав участь в антитерористичній операції на території Донецької області, с. Новоселівка. Зауважимо, що раніше жодних адміністративних та кримінальних правопорушень не вчиняв. Однак, цілком усвідомлюючи наслідки свого вчинку, чоловік о 8:30 ранку 29 березня 2018 року не з`явився вчасно на службу до військової частини.

Вже на судовому засіданні обвинувачений пояснив, що напередодні втечі він підходив до комбата та просив, щоб його відпустили, однак йому не пішли назустріч. На той час жінка, з якою він мешкав, повідомила йому про свою вагітність. Саме через це чоловік і пішов. Однак через деякий час сам повернувся до військової частини, оскільки “усвідомлював неможливість її залишення, однак на той час сімейні обставини змусили так вчинити, а потім виникли проблеми зі здоров`ям, однак документального підтвердження цього у нього наразі немає, оскільки всі документи залишились вдома, де він мешкав із колишньою жінкою у Миколаївській області“.

Зі слів обвинуваченого, він також звертався в госпіталь в м. Миколаєві, але йому відмовили в госпіталізації та лікуванні через відсутність направлення з військової частини. До військової частини він на той час не звернувся, тому що знаходився в Миколаєві, а військова частина – в іншій області. Потім, з його пояснень, не було коштів, а коли вони з`явились, він нарешті прибув до військової частини.

Цікавий факт: після прибуття військовий хотів перевестись до іншої частини, і його відпустили, він звільнився за невідповідністю. Однак на суді обвинувачений стверджував, що “заступник командира не розповідав, що існує кримінальна відповідальність за залишення військової частини”. У вчиненому щиро розкаявся та попросив суд суворо не карати.

Розглянувши всі докази, а також враховуючи характеристику та попередні заслуги військового, і зважаючи на те, що військовослужбовець вчинив триваючий злочин з 29 березня 2018 року по 21 травня 2018 року, суд вирішив, що “при призначенні покарання останньому слід керуватися вимогами кримінального закону в редакції Закону, що діяв саме на момент його вчинення, оскільки новий закон, що набрав чинності 27 січня 2023 року, значно посилює відповідальність“.

В результаті суд ухвалив наступний вирок: визнати обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 407 КК України (самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад три доби, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану), та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки. Однак на підставі ст. 75 КК України (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) звільнити його від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю в 1 рік.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x