Слово року-2023: “мобілізація” – відображення важливих викликів та подій року в Україні

0 коментарів 27945 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” оголосив, що “мобілізація” стало словом року-2023. Це рішення базується на тому, що термін активно обговорювався у громадськості протягом цілого року, а його піковий інтерес спостерігався в грудні після внесення урядом контроверсійного законопроєкту щодо мобілізації до парламенту. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


“Мобілізація” перемогла в жорсткій конкуренції з іншим кандидатом – “контрнаступом”. Останній, хоч і отримавши більше медійної підтримки, залишився позаду у плані матеріально-технічного забезпечення та приніс більше фрустрації, ніж реальних результатів.

Серед інших претендентів на звання слова року, пов’язаних з війною, можна виділити такі терміни як “ухилянт” (чоловік, який ухиляється від мобілізації), “яйця по 17 гривень” (символ корупції в Міністерстві оборони), “блокада/деблокада” (пов’язані із заблокуванням українських морських портів та їх частковою деблокадою), “літо в Криму” (теза про завищені очікування від контрнаступу), “позиційна війна” (новий етап війни за терміном головнокомандувача Залужного), “конфлікт” (несправджені очікування від контрнаступу) та “дрон” (збільшення використання дронів).

Єдиним словом із загальносвітового контексту в цьому списку є “ШІ” (штучний інтелект), що відображає інтеграцію ШІ у військові системи.

Словник “Мислово” вибирає слово року вперше з 2012 року, враховуючи популярність та соціальну значущість. Попередні слова року включають “русский военный корабль, иди на хуй” (2022), “вакцина” (2021), “коронавірус” (2020), “діджиталізація” (2019), “томос” (2018), “безвіз” (2017), “корупція” (2016), “блокада” (2015), “кіборги” (2014) та “євромайдан” (2013).

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x