Обережно, чадний газ! Рятувальники попереджають мешканців Одещини про ризики користування

0 коментарів 21357 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Чадний газ – безбарвний, дуже отруйний газ без запаху, який утворюється внаслідок неповного згоряння пального в автомобільних двигунах чи в опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива. З настанням холодів люди, зазвичай, збільшують відсоток користування побутового газу, особливо, коли є проблеми з постачанням електрики. Працівники Головного управління ДСНС в Одеській області нагадали мешканцям регіону перелік з попереджень, які допоможуть запобігти біди. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


В першу чергу варто пам’ятати, що чадний газ не має кольору та запаху! І найбільша кількість нещасних випадків з ним трапляється через порушення громадянами правил користування пічним опаленням та під час використання газу в побуті.

Головні ознаки та симптоми отруєння чадним газом наступні: головний біль, нудота, задуха, потьмарення свідомості, м’язова слабкість, червоний колір обличчя. Слід пам’ятати, що тривала дія чадного газу може призвести до смерті.
Домедична допомога при отруєнні чадним газом:

Хворого потрібно негайно винести на свіже повітря, піднести до носа шматок вати, змочений нашатирним спиртом, розстебнути всі  частини одежі, що стискають дихальні шляхи, намочити груди та обличчя холодною водою і розтерти, забезпечити тілу зручний стан. За необхідності здійснити штучне дихання  для відновлення дихання і діяльності серця. Звісно, негайно викликати швидку медичну допомогу.

Дотримуйтесь цих порад і ви зможете уникнути біди:
– не використовуйте газові прилади для обігріву кімнат та не залишайте їх без нагляду;
– регулярно перевіряйте справність газових приладів і вентиляційних каналів;
– для газової колонки чи котла має бути передбачений окремий димар, щоб виводити продукти згорання;
– встановлюйте генератори на відстані не менше 6 метрів від вікон та дверей;
– у приміщеннях розташовувати їх ні в якому разі не можна!

Також потрібно не забувати, що використовувати туристичний пальник можна лише в провітрюваних приміщеннях. І звісно, регулярно перевіряти, чи не пропускає балон газ. А перед початком опалювального сезону слід ретельно перевірити димарі та газові конвектори: якщо тяга в них порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житлове приміщення. Тому варто регулярно запрошувати спеціаліста і ретельно перевіряти усі системи опалення.

Якщо все ж таки при увімкнених конфорках чи колонці у людини починає боліти голова і з’являються симптоми отруєння – потрібно негайно вийти на свіже повітря, вимкнути усі нагрівальні прилади, відчинити усі вікна, двері для протягу. Якщо відчутний запах газу – у жодному разі не можна вмикати чи вимикати електричні прилади та світло. Терміново зателефонувати 104.

Обережно, чадний газ! Рятувальники попереджають мешканців Одещини про ризики користування

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x