У Білгород-Дністровському районі підвели підсумки щодо готовності укриттів у закладах освіти – подробиці

0 коментарів 21357 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Новий навчальний рік за рекомендаціями Міністерства освіти і науки України має розпочатися з 1 вересня, при цьому перевагу мають надати саме очному навчанню, звичайно, з урахуванням наявності облаштованих укриттів. Чи готові школи Білгород-Дністровського району прийняти учнів офлайн, забезпечивши належні умови в захисних спорудах, дізнавалась «Бессарабія INFORM».


Інформацію про стан готовності укриттів у закладах освіти під час наради у райдержадміністрації озвучив начальник РУ ГУ ДСНС в Одеській області Олександр Чуханенко.

Перше нагальне питання, яке стосується можливості навчальних закладів перейти на офлайн формат, ─ це саме наявність захисної споруди безпосередньо в будівлі закладу або поблизу. Загалом, зі 197 освітніх установ району укриття наявні у 127-ми, що становить 64,5%. Інші 70 не мають такої можливості за технічними причинами.

Серед шкіл, гімназій та ліцеїв сховищами забезпечені майже 77%, серед дошкільних закладів ─ близько 51%. Позашкільна освіта має укриття приблизно у 43% закладів, у закладах фахової передвищої освіти (коледжах) цей показних вище ─ 87,5 %. Серед інтернатних установ сховища є у половині з них.

У Білгород-Дністровському районі підвели підсумки щодо готовності укриттів у закладах освіти - подробиці

Друге нагальне питання – стан укриття. На Білгород-Дністровщини серед закладів освіти, які мають сховища, на сьогодні повністю готові 91% таких споруд.

Варто зазначити, що загалом по всій Україні повноцінних бомбосховищ, зокрема в закладах освіти, майже немає, оскільки це передбачає спеціальне проєктування та будівництво об’єкта, здатного витримати ракетно-бомбові удари.

Наразі у школах та ліцеях Білгород-Дністровського району наявні 29 протирадіаційних укриттів (ПРУ) та 44 найпростіших укриття. На даний час підготовка досі триває у двох ПРУ Сергіївської громади, одному ПРУ Старокозацької сільради та в найпростішому укритті Саратської ТГ.

Що стосується дошкільних закладів, то серед наявних укриттів не готові ще два ПРУ у Мологівській та Тузлівській громадах, а також найпростіше укриття в Саратській ТГ.

Також не готові укриття у трьох коледжах, а один із закладів фахової передвищої освіти взагалі не має захисної споруди. У позашкільних установах, де наявні сховища, вони готові у повному обсязі.

У Білгород-Дністровському районі підвели підсумки щодо готовності укриттів у закладах освіти - подробиці

Нагадаємо, до усіх укриттів, які планують використовувати, є перелік відповідних вимог. Зокрема, вони мають бути в належному технічному, санітарному та протипожежному стані. Там мають бути щонайменше два виходи (єдиний виняток – для приміщень місткістю до 20 осіб).

У захисних спорудах закладів освіти обов’язково повинні бути санвузли чи окремі приміщення для зберігання неканалізованих відходів із встановленням там клозетів чи біотуалетів. Також обов’язково ─ освітлення та вентиляція. Бажана наявність і водопостачання (можливо у вигляді резервуарів із питною водою). Крім того, достатній запас засобів медичної допомоги та пожежогасіння також є обов’язковим.

До того ж, в укритті мають бути: місця для сидіння (лежання); місткості з питною водою (з розрахунку 2 л на добу на одну особу) та технічною водою; контейнери для зберігання харчових продуктів; резервне штучне освітлення (ліхтарі, свічки).

Більшість громад Білгород-Дністровщини відповідально поставилися до облаштування укриттів та отримали позитивні акти обстеження щодо готовності захисних споруд. Це приємно відзначити, адже створення безпечних умов під час організації освітнього процесу на сьогодні є основним критерієм відновлення очного навчання.

У Білгород-Дністровському районі підвели підсумки щодо готовності укриттів у закладах освіти - подробиці

Наразі, після проведення перевірок стану укриттів, які на сьогодні вже повністю завершені, тривають комплексні перевірки готовності закладів освіти до початку навчального року іншою спільною комісією, до якої входять представники Держпродспоживслужби, ДСНС та інших служб. Зокрема перевіряють відповідність стандартам харчування у закладах освіти, наявність та утримання в належному стані засобів протипожежної безпеки тощо.

Ті заклади освіти, в яких ще триває підготовка укриттів відповідно до наданих рекомендацій, після завершення облаштування можуть повторно звернутися до комісії, яка здійснювала перевірку, аби отримати акт про готовність захисної споруди до використання за призначенням.

Звичайно, остаточне рішення про відновлення навчального процесу офлайн залишається за громадою й залежатиме, в першу чергу, від безпекової ситуації в регіоні.

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x