В бюджеті Кілійської громади катастрофічно не вистачає грошей освітянам – депутатський корпус підтримав звернення-вимогу

0 коментарів 20709 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На останній сесії Кілійської міської ради депутати розглянули декілька звернень до представників влади різних рівнів, серед яких – вимога дофінансувати освітню субвенцію, котра за законом має забезпечити заробітною платою педагогів в повному обсязі. Наразі є дефіцит у розмірі 12,1 млн гривень. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”. 


Зазначимо, що заробітна платна працівникам освіти, окрім технічного персоналу, забезпечується з державного бюджету. Місцева влада може дофінансувати ці витрати з власних коштів, однак сума заборгованості настільки велика, що може “з’їсти” увесь бюджет розвитку громади на поточний рік. Аби не лишатися цих коштів, депутати звернулися до Ізмаїльської військової адміністрації, Одеської військової адміністрації, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України та Кабінету Міністрів України.

Голова громади Вячеслав Чернявський, коментуючи це рішення, зазначив, що Кілійська громада і так вже зробила усе можливе, аби допомогти держави, скоротивши витрати на освіту шляхом оптимізації.

«В нашій громаді була проведена колосальна робота робота щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти. Ми створили опорні школи, що дозволило значно скоротити ставки педагогічних працівників. Протягом 2018-2021 років створено два опорних заклади освіти: Опорний заклад освіти Кілійський заклад загальної середньої освіти №4 та Опорний заклад освіти Шевченківський заклад загальної середньої освіти №2 Кілійської міської ради. У 2022 році була продовжена робота, спрямована на оптимізацію мережі закладів загальної середньої освіти – було призупинено діяльність філії Опорного закладу освіти Кілійський заклад загальної середньої освіти №4 та проведено скорочення 20,5 ставок педагогічних працівників.

Зазначу, що не в багатьох громадах було проведено такий обсяг роботи та були настільки оптимізовані заклади освіти. На 2023-2025 роки ми плануємо продовжити роботу щодо створення опорних закладів освіти та оптимізувати освітні мережі, але це стане можливим лише після капітального ремонту автодороги О161118 [М-15] – Червоний Яр – Кілія (ділянка між с.Новоселівка-м.Кілія) та придбання не менш як п’яти шкільних автобусів для здійснення підвезення учнів та педагогічних працівників до опорних закладів освіти та у зворотному напрямку. Невирішення питання щодо капітального ремонту автодороги О161118 [М-15] – Червоний Яр – Кілія (ділянка між с.Новоселівка-м.Кілія) не дозволить проводити подальшу оптимізацію освітньої мережі громади» – зазначив Вячеслав Чернявський.

Депутати підтримали ініціативу мера одноголосно.

Текст звернення:

Ми, депутати Кілійської міської ради, висловлюємо глибоку стурбованість ситуацією, яка склалася в освітній галузі громади унаслідок зменшення обсягів освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради у 2023 році.
30 грудня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №1472 «Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік». Вказаною постановою затверджено розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами та внесені зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року №6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», та Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року №1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами». У результаті оновлення формули розподілу освітньої субвенції у 2023 році суттєво зменшено обсяг фінансування з державного бюджету закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради у порівнянні з минулим роком. За розрахунками мінімальної потреби для виплати заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради у 2023 році додатково необхідно 12100,0 тис. грн.
Звертаємо увагу, що у 2023 році обсяг освітньої субвенції для всіх місцевих бюджетів визначається згідно постанови Кабінету Міністрів України №1472 «Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік» без урахування додаткових годин навчального плану для учнів групи I на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо, змін до «Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №6 від 14 січня 2015 року, та до п.1 ст. 103-2 «Бюджетного кодексу України» зміни в частині заборони використання коштів освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників за надання факультативних курсів, індивідуальних занять, консультацій, додаткових годин для вивчення окремих предметів не вносились. Внесення змін торкнулось лише формули освітньої субвенції. Отже, правові підстави для заборони здійснення нарахування та виплат заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради за надання факультативних курсів, індивідуальних занять, консультацій, додаткових годин для вивчення окремих предметів (варіативна складова навчального плану) за рахунок коштів освітньої субвенції відсутні.
Також, треба зазначити, що враховуючи пункт 2 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України, а саме те, що видатки на загальну середню освіту належать до видатків, що здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. Крім того, відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року №6 (зі змінами), відповідні місцеві ради мають право додатково понад обсяги освітньої субвенції планувати та здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних та капітальних видатків закладів та установ освіти, що визначені у статті 103-2 Бюджетного кодексу України, Кілійська міська рада вже спрямувала кошти у розмірі 415,0 тис. грн. на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради за надання факультативних курсів, індивідуальних занять, консультацій, додаткових годин для вивчення окремих предметів до кінця 2022-2023 навчального року, але фінансовий ресурс на покриття незабезпеченості по виплаті заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради у повному обсязі – 12100,0 тис. грн., у місцевому бюджеті відсутній.
У Кілійській міській територіальній громаді Ізмаїльського району Одеської області була проведена ґрунтовна робота щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради щодо створення опорних шкіл та скорочення ставок педагогічних працівників. Так, на протязі 2018-2021 років, створено два опорних заклади освіти: Опорний заклад освіти Кілійський заклад загальної середньої освіти №4 Кілійської міської ради та Опорний заклад освіти Шевченківський заклад загальної середньої освіти №2 Кілійської міської ради. У 2022 році була продовжена робота, спрямована на оптимізацію мережі закладів загальної середньої освіти, а саме – було призупинено діяльність філії Опорного заклад освіти Кілійський заклад загальної середньої освіти №4 та проведено скорочення 20,5 ставок педагогічних працівників.
На 2023-2025 роки заплановано продовжити роботу щодо створення опорних закладів загальної середньої освіти та оптимізацію освітньої мережі, але це стане можливим лише після капітального ремонту автодороги О161118 [М-15] – Червоний Яр – Кілія (ділянка між с.Новоселівка-м.Кілія) та придбання не менш як п’яти шкільних автобусів для здійснення підвезення учнів та педагогічних працівників до опорних закладів освіти та у зворотному напрямку. Невирішення питання щодо капітального ремонту автодороги О161118 [М-15] – Червоний Яр – Кілія (ділянка між с.Новоселівка-м.Кілія) не дозволить проводити подальшу оптимізацію освітньої мережі у Кілійській міській територіальній громади Ізмаїльського району Одеської області. Більш того, відповідно до ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» будь-яка реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення, що не дозволить зробити реорганізацію мережі у 2023 році і при позитивному вирішенні питання щодо ремонту зазначеної автодороги. Це говорить про те, що реорганізація чи оптимізація шкільної мережі у Кілійській міській територіальній громаді Ізмаїльського району Одеської області у 2023 році не принесе економії коштів та покращення ситуації щодо зменшення фінансової потреби на виплату заробітної плати педагогічним працівникам.
З огляду на вищезазначене, враховуючи численні звернення педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради щодо забезпечення виплати заробітної плати у 2023 році у повному обсязі, з метою забезпечення доступності до повної загальної середньої освіти мешканців Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області, відповідно до державних стандартів, просимо Вас вжити відповідних заходів для зміни показників формули розподілу освітньої субвенції для забезпечення необхідними видатками закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради задля своєчасної та в повному обсязі оплати праці педагогічних працівників, згідно вимог законодавства.

Коментарі закриті.