Шукайте альтернативу: голова негазифікованої Кілійської громади попередив про дефіцит вугілля через війну і особливо складну зиму

3 коментаря 44874 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Голова Кілійської міської територіальної громади Вячеслав Чернявський прокоментував журналістам телеканалу “Інтер” ситуацію з вугіллям. За його словами, через російську агресію на паливо дуже великий дефіцит – його або зовсім нема, або ціна на нього дуже висока, передає “Бесарабія INFORM”. 


За словами ведучої Єдиного марафону новин, на Одещині з опалювальним сезоном склалася найскладніша ситуація в Україні, оскільки багато населених пунктів не газифіковано, а вугілля є найбільш вживаним засобом обігріву.

Підприємці, які займаються вугіллям, запевняють, що на складах залишились лише невеличкі купки, а захмарна ціна обумовлена багатьма факторами. Проблема склалася через війну і складності логістики.  Водії не хотять везти тверде паливо з тих областей, де воно є, через небезпеку, або спецільно завишають ціни.

В Кілійській громаді і комунальні заклади, і більшість будинків приватного сектору використовують саме вугілля. Голова Вячеслав Чернявський попереджає – готуватися до зими потрібно вже, вона буде складною.

“Хто має змогу переходити на електроопалення, пеллети, робіть це зараз”, – порадив мер.

Саме через дефіцит вугілля в деяких закладах освіти звичайні котли, які збираються замінювати на нові, закуплять такі, що працюють і на вугіллі, і на на пеллетах.

Головний освітянин ТГ Сергій Мергут запевняє, що спілкувався з коллегами, які підтверджують вигідність такого рішення навіть з огляду на звичайну ціну вугілля, а в умовах його жахливого здорощання – тим більш.

Якщо у цьому році результат буде задовільним, у наступному громада планує закупити обладнання для самостійного виготовлення пеллетів.

“Ми плануємо купити установку, яка виробляє пеллети. І ті ж дерева, гілки, листя, яке збираємо – з них будемо робити пеллети і давати на свої котли,” – відмітив Вячеслав Чернявський.

Найважче у цій ситуації пенсионерам і незахищеним верствам населення, у яких немає грошей на заміну котлів, дорогущі вугілля і дрова. Міська рада обіцяє по можливості допомагати у відповідь на звернення, та одночасно звертається до родичів таких людей з проханням допомогти їм підготуватися до опалювального сезону. Міський голова наголосив, що торік незахищеним верствам населення було виділено більше 120 кубів дров. Зараз також ведеться така робота у співпраці з Ізмаїльським лісництвом.

Не варто забувати, що сьогодні в Україні війна, яку розпочала росія, через що цей рік є найскладнішим за всю історію Незалежної Держави. А до повномасштабного вторгнення росії в Україну Кілійська міська рада неоднаразово зверталася до Уряду з проханням дати негазифікованій Кілійській громаді пільги на електроенергію, але, нажаль, віз і нині там.

Які альтернативи вугіллю знайшли для себе мешканці Кілійської громади, дивіться у сюжеті Інтеру.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Клик
Клик
1 год назад

А если прочитать между строк, это призыв вырубывать посадки и лески, а то замёрзните. Добро дали, вперёд.

Своевременность беспокойства
Своевременность беспокойства
1 год назад

Альтернативу? Вату от сцак просушить – и вперед! Несгоревшими остатками можно как раз удобрять лесопосадки. Кому оттого уже щаз (август-месяц) холодно – брат кое-что запустит да подогреет… А если серьезно, то беспокоится следует как раз тем, у кого отопление – централизованное. Да-да, задние ряды уже догадываются, какие объекты у “брата” скоро станут излюбленными целями? Ну? Что? Котельные?! Нет, ну правда, “братик” же не настолько м%дак, уверуем же…

Гость кликушествует за рубль
Гость кликушествует за рубль
1 год назад

Котельные не будут братья х.ярить! А если будут ,то я буду строчить ,мол ,что там стояло, хаймарсы с ГМО-ящуром? А может, националисты там прятались! Но брат не поzволил !!!

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x