7 липня — День працівника природно-заповідної справи

0 коментарів 19764 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після проголошення незалежності України був зроблений перший крок до створення сучасної моделі управління заповідною справою. У червні 1992 року побачив світ «Закон України про природно-заповідний фонд України» – найперший на теренах колишнього СРСР. У вересні 1994 року Верховна Рада України затвердила Програму перспективного розвитку заповідної справи нашої держави. 


Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення природи та стрімкий розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року встановлено це професійне свято, яке відзначається щороку 7 липня.

Цей день обрано не випадково, адже він асоціюється зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи. Тому символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого, за легендою, має чарівні властивості і в 2022 році – це папороть вудсія. В Україні є лише два невеликих, тендітних види цього роду, що проростають з кам’яних розщелин там, де інші рослини ще не зважились їх заселити.  

Один із чотирьох біосферних заповідників України – Дунайський, разом з румунським біосферним резерватом є найбільшою заповідною дельтою в світі. 

Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого 2022 року вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди не тільки людям, але і дикій природі – це спалені ліси, понівечена земля, забруднені річки… Війна грубо втрутилась в екосистему Чорного моря і нашої дельти Дунаю.

Дай Боже Миру нашій Україні! 

Нехай патріотизм, відданість заповідній справі допоможуть нам відновити після нашої Перемоги  понівечену природу нашої Батьківщини!

Збережемо Природу – збережемо Україну!

Інформаційно-туристичний центр Дунайського біосферного заповідника

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x