Письмо в редакцию: в Сафьянах продолжается конфликт местных жителей и бизнесменов

3 коментаря 76248 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В селе Сафьяны Измаильского района продолжает развиваться долгоиграющий конфликт из-за попытки арендатора местного водопровода повысить тарифы на воду. Жителей села такая инициатива водопоставляющей компании возмутила, так как они считают повышение тарифов противоправным.


В редакцию  “БИ” поступило письмо от одного из членов комиссии по проверке обоснованности тарифов на водоснабжение, в котором сообщается о новом витке в возникшем споре. 

Публикуем это письмо полностью, без купюр и правок.

Намагання ТОВ «Придунайський аграрій»,  наприкінці минулого року, підвищити тарифи на водопостачання в Саф’янах збурило мешканців села. Обурення користувачів призвело до проведення позачергової сесії сільської Ради, на які була утворена комісія по перевірці обґрунтованості тарифів на водопостачання. До комісії ввійшли депутати та пересічні мешканці села.

З самого початку діяльності комісії адміністрація «Придунайського аграрія» створювала перешкоди. Тільки після проведення спільного засідання комісії та виконкому сільської Ради комісія отримала нагоду працювати. Хоча на деякий час робота була призупинена через самопідпал в адмінбудівлі підприємства.

Не сприяла роботі комісії і сільська голова Саф’ян Клименко Ольга Андріївна. Навпаки, впродовж усього конфлікту вона займало відверто сторону «Придунайського аграрія». Так було і на спільному засіданні. На якому, до речі, голова ТОВ Діджук Р.О. декілька разів давав обіцянку відмовитися від подальшого використання мережі водопостачання та клятвено пообіцяв передати мережу у власність громаді вже наступного дня. Але, «мужик господар свого слова – захотів дав, захотів забрав». Пройшов місяць – жодних рухів по виконанню обіцянки-цяцянки. Підсумки роботи комісії пояснюють, чому так сталося.

В ході перевірки було встановлено, що тарифи на водопостачання є завищеними. Так, при існуючому тарифі на постачання питної води 8 грн, економічно обґрунтованим є 7.30 грн. І це при умові, що приймалися до уваги існуючі показники, які значно перевищують нормативи, встановлені Національною комісією по регулюванню комунальних тарифів. При дотриманні цих норм, тариф був би значно менше 7 грн. Те ж саме і з тарифом на постачання технічної води. Він приблизно на 1 грн вище за обґрунтований тариф, та на 1.5 вище нормативного.

В ході роботи комісії було встановлено повна відсутність внутрішньо господарської фінансової звітності. Рух коштів, отриманих від користувачів за послуги водопостачання, не фіксується. Роботи, послуги по експлуатації, обслуговуванню та ремонту системи не фіксуються. В багатьох пунктах відпуску води не встановлені лічильники. Документів, які засвідчують встановлення та пломбування засобів обліку, не існує взагалі. Як наслідок створені усі умови для фінансових зловживань. Тому цілком ймовірно, що та сума в 280 тис. грн., яку «Придунайський аграрій» декларує як втрати на здійснені водопостачання, є банально «розпиляною» між зацікавленими особами. При цьому, теж цілком ймовірно, незаконне збагачення окремих осіб цією сумою не обмежується.

У висновках комісії містяться і рекомендації по подальшій долі системи водопостачання: оформлення системи у власність громади, як того вимагає Закон, проведення модернізації системи за рахунок бюджету, і вже потім передача в оренду профільному суб’єкту або новоствореному комунальному підприємству. Такі висновки не влаштовують посадових осіб «Придунайського аграрій» і, цілком зрозуміло, сільську головиху. При таких «відкатах» у «Придунайського аграрія» є достатньо «аргументів» на свою користь.

Продовження конфлікту маємо вже і в новому році. За попередньою домовленістю, сесія, яка би розглянула звіт комісії, мала бути проведена в сільському клубі, аби усі бажаючі мешканці села могли би почути звіт. Були зібрані підписи мешканців села під відповідною вимогою. Також вимагали попередити про проведення сесії завчасно.

В супереч вимогам селян, сільська голова скликала сесію в приміщені сільської Ради на 12 січня, оголосивши про скликання 11 січня. Робиться усе можливе, аби питання «зам’яти». В кращих традиціях пост совкової номенклатури.

Ю.С.Осика. Член комісії.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Иван
Иван
7 лет назад

Выбрали сами голову села значит вы её и достойны,а она продалась и совсем недорого.

житель села
житель села
7 лет назад

Пан Осыка !А как прокомментировать Ваши слова на сессии о том, что у Вас есть бензин и бутылка ????

Пасипака
Пасипака
7 лет назад
Ответить на  житель села

Терроризм, че тут думать.

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x